StoryEditor

Automobilky u Fica neuspeli

17.04.2007, 00:00
Novela Zákonníka práce robí starosti aj najväčším zahraničným investorom na Slovensku - automobilkám. PSA Peugeot Citroën, KIA a Volkswagen preto už pred štyrmi týždňami oslovili listom premiéra Roberta Fica.

Novela Zákonníka práce robí starosti aj najväčším zahraničným investorom na Slovensku - automobilkám. PSA Peugeot Citroën, KIA a Volkswagen preto už pred štyrmi týždňami oslovili listom premiéra Roberta Fica. "Žiadnej odpovede ani reakcie sme sa doteraz nedočkali," potvrdil včera generálny riaditeľ trnavskej PSA Alain Baldeyrou.
Podniky kritizujú spolu deväť bodov, ktoré považujú za "ťažké". Nepozdáva sa im napríklad povinnosť náhrady mzdy pri uvoľnení z pracoviska, ale ani fakt, že odbory by mali zamestnávateľom schvaľovať pracovné normy. Plynulý chod výrobných prevádzok by narušil aj zákaz permanentnej nočnej práce. V automobilkách sa totiž práve v noci udržiavajú priestory a technologické zariadenia.
V prípade trnavského závodu by toto ustanovenie malo mať vplyv na pripravované zavedenie tretej zmeny, ktoré podľa riaditeľa po prijatí novely určite nebude možné. List automobiliek premiérovi jeho hovorkyňa Silvia Glendová včera označila za nekonkrétny.
Obmedzenie nočnej práce si tiež vyžiada kompletné prepracovanie pracovných harmonogramov, logistiky a dopravy. Navyše, takéto zmeny nemožno uskutočniť zo dňa na deň a ich zavedenie si vyžiada 12 až 24 mesiacov. Ak by Zákonník práce vstúpil do platnosti, "stane sa brzdou rozvoja", tvrdí riaditeľ trnavskej PSA Alain Baldeyrou. "List, ktorý nám zaslali predstavitelia Združenia automobilového priemyslu, neobsahoval žiadne konkrétne pripomienky. Vyjadrovali v ňom nespokojnosť s pripravovanou novelou Zákonníka práce v niektorých bodoch a žiadali v tejto súvislosti predsedu vlády o prijatie," tvrdí hovorkyňa vlády Silvia Glendová. Podľa nej sekretariát premiéra združeniu oznámil, že premiér dohodne konkrétny termín stretnutia po svojom návrate z Latinskej Ameriky, kam kvôli chorobe nakoniec nevycestoval. Stretnutie sa malo konať tento týždeň.
"Pán premiér je dnes prvý deň v práci a, žiaľ, práve na dnešnej tlačovej besede automobilky PSA odznelo, že na zaslaný list neprišiel žiadny ohlas, čo však nie je pravda," oponuje Glendová. Ako dodáva, podľa predsedu vlády aj táto tlačová konferencia je dôkazom toho, "že zamestnávatelia sú ochotní urobiť všetko, aby zabránili prijatiu novely Zákonníka práce, ktorá jednoznačne posilňuje postavenie zamestnancov".

01 - Modified: 2003-05-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotoobsah
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:52