StoryEditor

Martináková už vie, kto zostaví novú vládu

22.05.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada
Slobodné fórum trvá na tom, že predstavitelia Smeru-SD, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS tajne rokujú o možnom zostavení vlády po júnových voľbách. "Potvrdilo to aj veľa členov z našich regionálnych štruktúr", zopakovala včera v STV predsedníčka slobodných Zuzana Martináková.

Slobodné fórum trvá na tom, že predstavitelia Smeru-SD, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS tajne rokujú o možnom zostavení vlády po júnových voľbách. "Potvrdilo to aj veľa členov z našich regionálnych štruktúr", zopakovala včera v STV predsedníčka slobodných Zuzana Martináková.
Navonok znepriatelení lídri troch strán by tak išli proti vôli veľkej časti vlastných voličov. "Podľa našich prieskumov majú z týchto troch strán najväčšiu vzájomnú averziu voči spoločnej koalícii voliči Smeru a SDKÚ. Slobodné fórum sa môže takýmito vyjadreniami snažiť najmä o získanie sympatizantov týchto strán," povedal pre HN sociológ Pavel Haulík. Podľa politológa Miroslava Kusého sa však v súčasnosti nedá vylúčiť takmer žiadna povolebná alternatíva. No rokovania o spomínanej trojkoalícii nevidí reálne. "Ak by sa aj niektoré z týchto strán, napríklad SDKÚ a HZDS alebo HZDS a Smer, dohodli na vstupe do vlády, len ťažko sa zhodnú na vstupe tretieho partnera."

Vlk zjedol starú mamu ...
"Vlk zjedol starú mamu a rozprávke je koniec," reagoval na Martinákovú predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Od rokovaní o trojkoalícii sa dištancovali aj zvyšné dve strany. "Slobodné fórum má nestabilné preferencie a bojí sa o volebný výsledok. Preto siahla pani Martináková k podpásovému úderu. Má zneistiť našich voličov," zdôraznil pre HN podpredseda Smeru Dušan Čaplovič. Jeho strana včera oficiálne oznámila, že bude presadzovať, aby vo vláde boli maximálne dve strany. Poslanec SDKÚ-DS Tomáš Galbavý tvrdí, že Martináková chce odpútať pozornosť od škandálu s voľbami starostu Petržalky, keď kandidáta podporovaného SF a ĽS-HZDS obvinili, že dával voličom za hlas žehličky. "Nerokujeme v súčasnosti so žiadnou politickou stranou, len s voličmi," dodal Galbavý. Poslanec SMK Gyula Bárdos o rokovaniach nevie, na druhej strane by sa im nečudoval: "To, čo sa v posledných rokoch a mesiacoch v politike na Slovensku deje, už nevylučuje spoluprácu nikoho s nikým, akokoľvek by sa vláda SDKÚ, Smeru a HZDS zdala utopistická."

Ide o moc, nie o idey
Hoci politológovia považujú tvrdenia slobodných za málo pravdepodobné, ich potvrdeniu by sa tiež nečudovali. "Momentálne už u nás nejde o programy či ideológie, ale o pragmatický cieľ podieľať sa čo najviac na politickej moci," tvrdí Kusý. Prípadné predvolebné rokovania by však podľa neho nutne nemuseli byť o povolebnej koalícii, ale o testovaní možností. Mečiar predvolebnú nervozitu okorenil včera tvrdeniami, že isté skupiny v Smere sú ochotné zbaviť sa predsedu Roberta Fica a iné skupiny obetovať na čele SDKÚ Mikuláša Dzurindu, ak sa strany dohodnú na istých ekonomických otázkach.

Ktorým politikom dôverujú prívrženci strán (v %)
SDKÚ-DS:
Mikuláš Dzurinda (62), Ivan Mikloš (46), Béla Bugár (20)
ĽS-HZDS: Vladimír Mečiar (89), Viliam Veteška (26), Ivan Gašparovič (21)
Smer-SD: Robert Fico (90), Zuzana Martináková (23), Robert Kaliňák (20)
SF: Zuzana Martináková (79), Robert Fico (34), Ivan Gašparovič (18)
Zdroj: IVO

01 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Investície do fondov rastú s infláciou 02 - Modified: 2003-03-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy 11
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 15:24