StoryEditor

Daňováci chcú začať odpúšťať dlhy

18.12.2005, 23:00
Odpúšťanie dlhov voči štátnym inštitúciám je v kurze. Po tom, čo pred mesiacom vyhlásila generálny pardon Sociálna poisťovňa, navrhuje podobné riešenie aj šéfka Daňového riaditeľstva Mária Machová. Išlo by o vôbec prvý generálny pardon v histórii daňovej správy samostatného Slovenska. Machovej návrh sa týka zrušených daní z dedičstva, darovania, prevodu a prechodu majetku.
Odpúšťanie dlhov štátnymi inštitúciami je v kurze. Dva generálne pardony má za sebou Sociálna poisťovňa, podobné riešenie teraz navrhuje aj šéfka Daňového riaditeľstva Mária Machová. Ako uviedla v rozhovore pre HN, išlo by o vôbec prvý generálny pardon v histórii daňovej správy samostatného Slovenska. Machovej návrh sa týka zrušených daní z dedičstva, darovania, prevodu a prechodu majetku.
Sankcie za desiatky miliónov
Podobne, ako to bolo pri odvodoch, daniari by odpustili penále tomu, kto by zaplatil istinu svojich dlhov. Podľa Machovej sú v niektorých prípadoch penále oveľa vyššie ako samotná daň. Odpustenie bolo možné až doteraz, ale len na základe posúdenia daňového úradu. "Ľudia síce žiadajú o odpustenie, ale podmienky sú kruté. Snažíme sa vychádzať v ústrety, no zamestnanci sa boja, že príde kontrola..." dodáva Machová.
S návrhom musí súhlasiť aj ministerstvo financií. Pri poslednom pardone Sociálnej poisťovne sa hovorca ministerstva Peter Papanek vyjadril, že poisťovňa by mala hľadať iné nástroje. Na margo požiadavky Machovej uviedol: "Vyjadríme sa, až keď dostaneme oficiálny návrh." Podľa Machovej by odpustenie sankcií nezakývalo štátnym rozpočtom, pretože by išlo len o niekoľko desiatok miliónov korún.
Sporné pardony
O tom, či udeľovať pardony, sa vedú spory. Podnikateľská aliancia ich považuje zvýhodňovanie neplatičov pred poctivými podnikateľmi. Výkonný riaditeľ aliancie Róbert Kičina si myslí, že by bolo spravodlivejšie, keby sa dlhy vymáhali cez poverenú firmu. Daňová správa to však v prípade majetkových daní nechce spraviť. "Nechceme, aby ľudia platili sankcie, iba istinu. Preto chce ísť cez generálny pardon," povedal hovorca Daňového riaditeľstva Robert Merva.
Okrem penále nabalených na daňové dlhy je v hre aj odpustenie nezaplatených koncesionárskych poplatkov pre STV a SRo. Tieto pohľadávky sa šplhajú rádovo do stoviek miliónov korún, samotné sankcie za omeškanie však idú až do miliárd.
V rozhovore pre HN Machová vysvetľuje, prečo sa koalícia nevie dohodnúť na reforme daňovej správy a čo by znamenalo zavedenie dane z dividend, ktorú navrhuje Smer-SD.

Prvý generálny pardon
Vybraný dlh

1,2 mld. Sk

Odpustené penále

2,8 mld. Sk

Počet subjektov 18 700
Druhý generálny pardon
Vybraný dlh

1,5 mld. Sk

Odpustené penále

0,6 mld. Sk

Počet subjektov 6 509
Zdroj: SP
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:57