StoryEditor

Volebná kampaň sa začína

09.02.2006, 23:00
Vládna koalícia aj opozícia sa včera dokázali po dlhom čase v parlamente zjednotiť -- paradoxne na tom, že všetkých 143 prítomných poslancov si skrátilo funkčné obdobie. Predčasné voľby tak budú definitívne 17. júna.

Vládna koalícia aj opozícia sa včera dokázali po dlhom čase v parlamente zjednotiť - paradoxne na tom, že všetkých 143 prítomných poslancov si skrátilo funkčné obdobie. Predčasné voľby tak budú definitívne 17. júna. Pôvodne to až taká jednoznačná záležitosť nemala byť. V kuloároch sa špekulovalo, že časť nezávislých a straníckych zákonodarcov bez šance na návrat do poslaneckých lavíc skrátenie svojho parlamentného života odmietne. Keďže sa tak napokon nestalo, na Slovensku sa neoficiálne začala volebná kampaň.

Prievan v centrálach
Bez ohľadu na to, že pôvodne sa stranícke centrály chystali na parlamentné voľby v septembri, prípravy na kampaň sú v niektorých politických subjektoch už v plnom prúde.
Zrejme najďalej sa dostali kresťanskí demokrati, ktorých odchod z vládnej koalície predčasné voľby predznamenal. Pracuje už dokonca volebný štáb KDH. "Práve v týchto dňoch sme s prípravami finišovali, sme pripravení," avizuje šéf KDH Pavol Hrušovský. Občanom ponúknu odpočet svojho pôsobenia v kabinete. "Máme sa čím chváliť, od vlády sa dištancovať nemienime," podotkol Hrušovský. Šéf volebného štábu KDH Pavol Abrhan dodal, že ich prioritou bude rodina a slušné Slovensko.
Na voľby je pripravené aj Slobodné fórum, ktoré sa zameria najmä na strednú vrstvu. "Pre túto cieľovú skupinu máme pripravený program sociálnej a ekonomickej podpory," hovorí predsedníčka slobodných Zuzana Martináková.
Viac nechce prezradiť ani ĽS-HZDS, ktoré kladie vo všeobecnosti dôraz na zlepšenie sociálnej situácie občanov. "Program sa bude niesť v znamení hesla Ľudia ľuďom," podotkol šéf strany Vladimír Mečiar.

Fico kontra Dzurinda
Podľa analytikov zvedú najväčší predvolebný boj SDKÚ a Smer. Sociológ Pavel Haulík preto predpokladá, že dominantnou témou kampane budú reformy. Sociálni demokrati budú podľa svojho podpredsedu Dušana Čaploviča presadzovať zmeny reforiem, ktoré zrealizovala Dzurindova vláda. "Náš program bude mať silný sociálny náboj. Občanom ponúkneme rovnaký prístup k základným sociálnym potrebám a starostlivosti, ktoré musí zabezpečiť štát."

Poslanci schválili jún, začína sa kampaň
SDKÚ zásadné zmeny reforiem odmieta. Podľa poslanca Tomáša Galbavého plánujú občanom ponúknuť kontinuitu a ďalší ekonomický rast. Aj preto sa chcú sústrediť najmä na otázky znalostnej ekonomiky, dominovať by malo vzdelanie. "Stratégiu kampane už pripravuje náš volebný tím, v najbližšej dobe sa uskutoční séria programových konferencií, z ktorých vzídu tézy nášho volebného programu."
Voľby s otáznikom
Definitívne rozhodnutie o skrátení volebného obdobia pritom sprevádzali právne spory, či je možné, aby nový termín volieb vyhlásil Béla Bugár, ktorý je poverený vedením parlamentu. Ústava totiž hovorí jasne: voľby do NR SR vyhlasuje predseda parlamentu. Problém musel riešiť parlamentný ústavnoprávny výbor. Na jeho návrh napokon poslanci ústavnou väčšinou (potrebovali minimálne 90 hlasov - pozn. red.) rozhodli, že voľby do NR SR môže vyhlásiť aj poverený podpredseda parlamentu v prípade, ak nie je zvolený predseda zákonodarného zboru. Parlament tiež zrušil posledné rozhodnutie Pavla Hrušovského, ktorý ešte ako šéf parlamentu vyhlásil voľby na 16. septembra. Politici sa prípadného spochybnenia vyhlásenia volieb neobávajú. Mečiar tvrdí, že Ústavný súd nemá právo skúmať ústavné zákony. "Môže preskúmať len súlad obyčajných zákonov s Ústavou SR."

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 15:12