StoryEditor

V Rakúsku chystajú na víkend "dlhú noc výskumov"

30.09.2005, 11:40
Autor:
TASRTASR
Viedeň, Linz a Innsbruck sa stanú dejiskom novovytvoreného projektu "Dlhá noc výskumov", ktorého cieľom bude "priblížiť ľuďom prácu vedcov a vedcom priblížiť ľudí".

Ľudia milujúci dlhé nočné výlety si tento víkend prídu na svoje v troch rakúskych mestách. Viedeň, Linz a Innsbruck sa stanú dejiskom novovytvoreného projektu "Dlhá noc výskumov", ktorého cieľom bude "priblížiť ľuďom prácu vedcov a vedcom priblížiť ľudí".
Ďalšia alternatíva pekne stráveného večera ponúka vstup do všemožných laboratórií a inštitúcií, do ktorých v inom čase nemá noha laika šancu vkročiť. Takto si budú môcť zvedavci zakúpením jedinej vstupenky v hodnote deväť euro prehliadnuť vyše 150 miest poskytujúcich nezabudnuteľné zážitky ako virtuálne operácie vlastných očí, študovanie hviezd a kozmického prachu, či získavanie DNA z rôznych druhov zeleniny.
"Chceli by sme bežným ľuďom priblížiť vedecké záležitosti, pretože by sa mali podľa nás stať viac vecou verejnosti," povedal riaditeľ agentúry pre vedeckú komunikáciu Alexander Martos, jeden zo spoluorganizátorov nočnej prehliadky.
Vo Viedni si návštevníci budú môcť v noci zo soboty na nedeľu prehliadnuť cez špeciálne teleskopy nočnú oblohu posiatu hviezdami, študovať štruktúru kozmického prachu, či sledovať odborníkov, ako vlastnoručne vyrábajú napodobeninu kométy zmiešaním suchého ľadu, Coca Coly a hliny. Ďalšie viedenské stanice ponúkajú nočným vtáčikom priamy prenos operácie srdca, otestovanie defibrilátorov na figurínach životnej veľkosti, alebo obsluhu a mixovanie nápojov od samotného robota.
V Linzi si zase odhodlanci môžu preskúmať svoje oči a v prípade potreby si virtuálne vyskúšať ich operáciu.
Na každom mieste budú k dispozícii odborníci a vedci vždy pripravený vysvetliť, pomôcť, či poradiť. Premiestňovanie medzi jednotlivými stanicami je zabezpečené autobusovou dopravou. "Takéto snahy a diskusie sú v poslednom čase priam nevyhnutné, pretože život obyčajného človeka veda stále viac ovplyvňuje. Vezmime do úvahy napríklad výskum kmeňových buniek, alebo štúdium klímy," vyjadril sa odborník z rakúskej rady pre výskum a technológie Wolfgang Neurath.
V histórii európskych miest majú už podobné akcie svoje miesto. Viedenská "Dlhá noc múzeí" aj "Dlhá noc hudby" sa v metropole tešia stále väčšej popularite. Záujem o "Dlhú noc výskumov" odhaduje spoluorganizátor Martos na 10 až 15 tisíc návštevníkov. V nemeckom Berlíne podobný projekt ocenilo prvý rok 7000 ľudí a v priebehu piatich rokov sa počet zväčšil na 108 tisíc.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:06