StoryEditor

Voľby sa blížia, vláda objavila milióny

11.05.2006, 00:00
Slovenský rozhlas dostane peniaze na oddlženie, Vysoké Tatry na obnovu, väčší počet stredoškolákov sa dostane k sociálnym štipendiám. Podľa politológa nám kabinet chce takto pred júnovým hlasovaním dokázať, ako dobre vie hospodáriť.

S blížiacimi sa parlamentnými voľbami rastie aj štedrosť vládneho kabinetu. Ten dokázal včera nečakane nájsť vyše 370 miliónov na rôzne projekty: oddlženie Slovenského rozhlasu, pandemický plán, obnovu zničených Vysokých Tatier či na odstraňovanie následkov povodní. Zatiaľ čo minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) vysvetľuje prekvapujúce rozhodnutie dobrým vývojom verejných financií, politológ Miroslav Kusý v ňom vidí jasný politický odkaz odchádzajúceho kabinetu. "Sme dobrí, dobre sme hospodárili. Pozrite sa, čo si pred voľbami môžeme dovoliť, čo vám môžeme dať."

Facka na opozičnej tvári
Takmer 300 miliónov štát vyčlenil z peňazí, ktoré mali ísť pôvodne do rozpočtu Európskej únie - zvyšok našla vláda vo svojich rezervách. "Na príspevky do únie dávame o 500 miliónov menej ako bolo schválené v štátnom rozpočte, pretože EÚ spresňuje výšku príspevkov a v našom prípade došlo k zníženiu," vysvetľuje Mikloš. Rozdávanie peňazí pred voľbami je podľa Kusého dobrým, upokojujúcim ťahom, ktorý mobilizuje voličov. "Je to facka Smeru a tým, ktorí hovoria, ako sme na tom zúfalo zle." Z takéhoto kroku môže podľa neho profitovať predovšetkým SDKÚ ako vedúca vládna strana. "Je zaujímavé, že teraz vláda našla finančné prostriedky aj na veci, ktoré sú naozaj nevyhnutné," poznamenal poslanec a tieňový minister financií Smeru Igor Šulaj.
Vláda schválila aj ďalších 416 miliónov pre regionálne školstvo - 300 miliónov na zvýšenie platov učiteľom, zvyšok na teplo a ďalšie položky. Rozdávaniu peňazí pritom nemusí byť koniec. "Tých požiadaviek je omnoho viac a rokujeme o ďalších," avizuje Mikloš. Analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák nevidí v takomto rozdávaní peňazí zásadný problém, keďže štátny rozpočet je zatiaľ v prebytku. "Jednorazové výdavky nie sú z hľadiska prijatia eura až také nebezpečné ako opakované."
Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny našiel vo svojej kapitole 25 miliónov, ktoré môže tento rok pridať k sociálnym štipendiám pre stredoškolákov. Od 1. júna budú navyše platiť nové pravidlá pre udeľovanie sociálnych štipendií, ktoré rozšíria počet ich poberateľov zhruba o 8-tisíc, na takmer 20-tisíc študentov. Ministerka Iveta Radičová (SDKÚ) odmieta spájať načasovanie nových pravidiel s voľbami. "My sme o tejto téme hovorili ešte minulý rok, keď sme nový systém spúšťali pre základné školy. To nie je nová téma."
Spolu s ministerstvom školstva čakali na ukončenie dohadovacieho konania v oblasti regionálneho školstva - či v kapitole zostanú na sociálne štipendiá vôbec peniaze. Nakoniec ich našlo ministerstvo práce. Oficiálnym argumentom Kusý príliš neverí, júnové načasovanie má podľa neho jasné predvolebné pozadie. "Zákony sa uvádzajú do platnosti od logicky danej doby, v tomto prípade by to malo ísť od 1. septembra - začiatku školského roka." Pred štyri rokmi Dzurindova vláda schválila krátko pred voľbami v roku 2002 zvýšenie platov učiteľom, sudcom, policajtom. Krátko po svojom opätovnom nástupe k moci tie isté opatrenia zrušila - obávali sa zvýšeného schodku verejných financií.

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SOP sa spojila so Smerom
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:05