StoryEditor

Kaliňák chce zmeniť pravidlá verejného obstarávania

13.11.2006, 13:53
Autor:
SITASITA
Minister vnútra Robert Kaliňák chce zmeniť pravidlá verejného obstarávania. Malo by mať dve kolá. V prvom by prešli všetci, ktorí splnia požiadavky, v druhom by bola aukcia o najlepšiu cenu.

Minister vnútra Robert Kaliňák chce zmeniť pravidlá verejného obstarávania. Malo by mať dve kolá. V prvom by prešli všetci, ktorí splnia požiadavky, v druhom by bola aukcia o najlepšiu cenu. Novelu zákona o verejnom obstarávaní plánuje pripraviť na budúci rok. Verejné obstarávanie považuje za jednu z oblastí, postihnutých korupciou. Obmedziť ju má aj elektronické verejné obstarávanie, ktoré bude od januára povinné. Väčšina ministerstiev, vrátane ministerstva vnútra, však zatiaľ nie je technicky pripravená. Po novom roku teda nebude môcť vyhlasovať verejnú súťaž, kým nezabezpečí podmienky na elektronizáciu.
"Vláda to myslí s bojom proti korupcii vážne," ubezpečil dnes Kaliňák na seminári o protikorupčnej politike na najbližšie štyri roky, ktoré v Bratislave zorganizovala mimovládna Transparency International (TI). Posilniť chce najmä prevenciu. V najbližšom čase urobí podrobnú analýzu všetkých rezortov, kde je verejné obstarávanie a oblastí, ktoré občania pociťujú ako najviac skorumpované, vrátane zdravotníctva. Kaliňák chce tiež skrátiť postupy v trestnom a súdnom konaní a prijať nové pravidlá pre stavebné konanie, kde je veľký priestor na korupciu najmä pre jeho zdĺhavosť. Zmenou trestného zákona a poriadku chce vláda umožniť spoluprácu s medzinárodnými organizáciami a tiež agentmi partnerských polícií. Cudzí agent by sa mohol využiť v prípadoch, kde by mala v korupcii figurovať zahraničná firma.
Za najdôležitejší v boji proti korupcii považuje minister prístup k informáciám. Treba preto dobudovať a vzájomne prepojiť vládny informačný systém. "V posledných rokoch vláda investovala do informatizácie 50 mld. Sk, ale len zistenie tejto sumy trvalo ministerstvu financií asi dva týždne," uviedol. Minister zopakoval výhrady voči Špeciálnemu súdu. Podľa neho zakladá pochybnosť, že iní sudcovia by nedokázali dobre a nestranne rozhodovať v závažných veciach. Zároveň ale vyhlásil, že na Slovensku sú dôvody, prečo musíme mať podobnú inštitúciu. Treba ale diskutovať o jej transformácii. Podľa Kaliňáka by mohol špeciálne prípady korupcie a organizovaného zločinu súdiť napríklad špecializovaný krajský súd.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:59