StoryEditor

Britský výbuch by nemal zdražieť ropu

11.12.2005, 23:00
Zo zatiaľ neznámych príčin explodovala včera ráno časť ropného terminálu v priemyselnej zóne mesta Hemel Hempstead asi 40 kilometrov severne od Londýna.

Obyvateľov mesta Hemel Hempstead asi 40 kilometrov severne od Londýna včera ráno zobudila séria mohutných výbuchov. Zo zatiaľ neznámych príčin explodovala časť ropného terminálu v priemyselnej zóne mesta. Obrovský výbuch a mohutný požiar spôsobili obrovský oblak dymu, ktorý sa ťahal v smere vetra na západ. Jeden z miestnych obyvateľov povedal, že to vyzerá, ako keby nevyšlo slnko. Hasiči získali po pár hodinách kontrolu nad požiarom a nemal by sa rozšíriť mimo skladísk. Ich veliteľ však nevylúčil, že oheň môže horieť ešte niekoľko dní. Už teraz je zrejmé, že bude patriť k najväčší požiarom v moderných dejinách Británie.
Podľa polície ide najskôr o nehodu a vyslovene odmietla správy, že na objekt sa zrútilo lietadlo z blízkeho letiska Luton. Ropný terminál a sklad v Hemel Hempstead sú kľúčovým uzlom pre zásobovanie juhovýchodného Anglicka pohonnými látkami a palivom. Asociácia obchodníkov s pohonnými hmotami vyhlásila, že má pripravené plány na náhradné zásobovanie obyvateľov. "Chápem obavy motoristov, ale nie je dôvod na paniku," povedal Ray Holloway z asociácie. "Miesto je strategicky dôležité, nie však kriticky dôležité," dodal Holloway s tým, že to nebude mať vplyv na trh a ropný priemysel túto situáciu efektívne zvládne.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 21:28