StoryEditor

Detskú autosedačku stačí mať budúci rok

07.09.2006, 00:00
Detské sedačky budú v autách povinné od 1. októbra. Budú v nich sedieť deti, ktoré sú nižšie, než 150 centimetrov, alebo vážia menej ako 37 kíl. Rozhodla o tom na včerajšom rokovaní vláda. Skončilo sa tak obdobie niekoľkonásobného posúvania termínu zavedenia povinnosti.
Ak ste si už chystali peniaze na autosedačku pre vašu ratolesť, môžte si -načas- vydýchnuť. Dátum ich povinného zavedenia včera ministri posunuli až na 1. jún 2007, hoci pôvodne túto povinnosť plánovali na október. "Možno by to bolo príliš veľké sústo pre menej solventných spoluobčanov," povedal včera minister dopravy Ľubomír Vážny.
Tie najmenšie sedačky, takzvané vajíčka, budú môcť byť aj na prednom sedadle, aby mal vodič lepší prehľad o dieťati a nemusel sa otáčať dozadu. Pokiaľ nie je aktivovaný airbag, môže byť vajíčko na prednom sedadle otočené aj proti smeru jazdy, čo je podľa odborníkov najbezpečnejšie.
Ak má rodič dve malé deti, potrebuje aj dve sedačky. "Za nedodržanie povinnosti môže vodič na mieste dostať pokutu do dvetisíc korún," povedal policajný hovorca Martin Korch. V Rakúsku sa rovnaký priestupok pokutuje vyše 200 eurami. Nariadenie určuje aj ďalšie prípady, keď sedačku používať netreba. Dieťa môže byť na zadnom sedadle upevnené pásom. Musí byť staršie než tri roky a auto musí byť v obci
Cena nových sedačiek sa dnes pohybuje od dvoch do 13-tisíc korún. Zvýšený záujem zatiaľ obchodníci nezaregistrovali. Spoločnosť Baby Direkt, ktorá dodáva autosedačky do obchodov, zaznamenala podľa Slavka Staša výkyvy len na jar, keď sa o tejto povinnosti hovorilo najviac, "v súčasnosti je predaj normálny". Výraznejší nárast doteraz nezaznamenali ani v bratislavskej Hypernove. Predaj rastie len pri letákových zľavách aj o tisíc korún. "Vtedy sedačky zmiznú do posledného kusa," povedala Diana Chovancová-Stanková z Aholdu, ktorý sieť hypermarketov prevádzkuje.
Naopak, vysoký predaj sedačiek si po marcovom trojnásobnom náraste udržuje internetový www.mojshop.sk. "Spojili sme sa so serverom bábätko," vysvetlil riaditeľ firmy 2commerce Martin Velický, ktorá stránku prevádzkuje.

Základné členenie detských zadržiavacích zariadení
Skupina Hmotnosť
0 Do 10 kg
0 do 13 kg
1 od 9 do 18 kg
2 od 15 do 25 kg
3 od 22 do 36 kg
(Zdroj: Ministerstvo dopravy)
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:22