StoryEditor

EK chce do polovice októbra od členských štátov národné programy reforiem

03.05.2005, 15:00
Autor:
TASRTASR
Členské štáty Európskej únie (EÚ) musia do 15. októbra predložiť Európskej komisii (EK) národné programy reforiem, ktorými chcú splniť ciele tzv. lisabonskej stratégie zameranej na zvýšenie hospodárskeho rastu a tvorbu pracovných miest.

Komisia to oznámila dnes v pracovnom dokumente, ktorý má slúžiť členským krajinám ako návod na plnenie cieľov vynovenej lisabonskej stratégie.
Práve národné programy reforiem, ktorých plnenie bude komisia pravidelne hodnotiť, má pomôcť k tomu, aby sa ciele novej stratégie darilo realizovať úspešnejšie ako pri pôvodnej lisabonskej stratégii z roku 2000.
"Odovzdanie národných reformných programov je kľúčovým krokom k väčšiemu rastu a tvorbe pracovných miest. Členské štáty musia označiť oblasti, v ktorých vidia najnaliehavejšie výzvy pre svoje ekonomiky, a vysvetliť, aké kroky mienia urobiť v nasledujúcich troch rokoch, aby týmto výzvam čelili," informoval komisár pre priemysel a podnikanie Günter Verheugen.
Programy, ktoré by sa mali skladať z 30- až 40-stranového politického dokumentu a príloh, chce komisia dostať najneskôr 15. októbra 2005.
Každý štát má jasne označiť kľúčové priority a kroky, ktoré mieni robiť pre splnenie cieľov stanovených v integrovaných smerniciach novej lisabonskej stratégie. Ak štát žiadne kroky v niektorej oblasti nenavrhne, musí vysvetliť, prečo nie sú potrebné.
Národné programy by mali odpovedať na hlavné priority stratégie v makroekonomickej oblasti (ekonomická stabilita, znižovanie deficitov, verejné financie, dane), mikroekonomickej oblasti (podpora malých a stredných podnikov, zlepšovanie podnikateľského prostredia, veda, výskum, inovácia) a v oblasti zamestnanosti (mobilita pracovnej sily, pružnosť trhu práce, zvyšovanie miery zamestnanosti, produktivity práce atď.).
Programy, ktoré členské štáty pošlú do Bruselu v októbri, komisia posúdi a v januári 2006 predloží výročnú správu o pokroku s prípadnými odporúčaniami pre jednotlivé krajiny.
Pomocou Lisabonskej stratégie z roku 2000 sa chcela Európska únia stať najvýkonnejšou svetovou ekonomikou založenou na znalostiach a predbehnúť USA. Slabé plnenie stanovených cieľov však po piatich rokoch viedlo k prehodnoteniu stratégie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:27