StoryEditor

Siemens sa ponára do škandálu s podplácaním

03.01.2007, 11:20
Autor:
TASRTASR
Koncern Siemens sa čoraz hlbšie ponára do škandálu s podplácaním v Iraku v súvislosti s programom OSN Ropa za potraviny. Norimberská prokuratúra od začiatku novembra vedie vyšetrovanie proti koncernu za poskytovanie úplatkov.

Koncern Siemens sa čoraz hlbšie ponára do škandálu s podplácaním v Iraku v súvislosti s programom OSN Ropa za potraviny. Nemecký denník Financial Times Deutschland zistil, že norimberská prokuratúra už od začiatku novembra 2006 vedie vyšetrovanie proti koncernu za poskytovanie úplatkov.
Je pravdepodobné, že vedúci pracovníci Siemensu porušili nemecký zákon o podnikaní v zahraničí. Podľa nemenovaného hovorcu prokuratúry sa na získanie zákazok od režimu Saddáma Husajna použila šesťmiestna suma.
Norimberská prokuratúra informovala, že vyšetrovanie sa zatiaľ sústreďuje zo Siemensu predovšetkým na divízie zdravotníckej techniky, energetiky, a to tak výroby generátorov ako aj transformátorov a rozvodných sietí. V správe OSN o podplácaní v Iraku sa doteraz spomínali len zahraničné dcéry mníchovského koncernu. Prostredníctvom nich mal Siemens údajne ilegálne vyplatiť v Iraku asi 1,6 milióna USD, v prepočte vyše 41 miliónov SKK.
Avšak podľa vyšetrovania norimberskej prokuratúry sa do podozrenia z podplácania dostali aj ďalšie divízie Siemensu. Doteraz sa sústreďovala pozornosť na obvinenia z korupcie hlavne na divíziu telekomunikácií Com. V nej sa koncern sústreďuje na zistenie osudu pochybných platieb v hodnote 420 miliónov EUR, v prepočte vyše 14,4 miliardy SKK. Peniaze vyzdvihli z podnikovej pokladnice zamestnanci koncernu a mali ich pretransformovať na tajné kontá v zahraničí.
Vyšetrovatelia nevenujú pozornosť divízii energetiky po prvý raz. Pred rokmi vyplatili dvaja jej manažéri pracovníkom talianskeho energetického koncernu Enel 6 miliónov EUR, aby získali objednávku na plynové turbíny.
Najnovšia etapa vyšetrovania norimberskej prokuratúry súvisí so správou OSN z novembra 2005 Ropa za potraviny. V nej je uvedených 63 nemeckých podnikov, ktoré poskytovali úplatky Husajnovi.
Je možné, že sa po preskúmaní dokumentov proti Siemensu začne vyšetrovanie aj v zahraničí. Vyšetrovatelia sa ešte stále zaberajú získaním prekladov dokumentov z arabčiny.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:21