StoryEditor

STV chce Mečiar aj Slota

Vo vládnej koalícii sa rozpútal boj o vplyv vo verejnoprávnej televízii. Po Smere žiadajú vplyvné funkcie v STV aj ďalší koaliční partneri. Líder SNS Ján Slota včera pre HN priznal, že národniari majú "na muške" niekoľko postov.

Vo vládnej koalícii sa rozpútal boj o vplyv vo verejnoprávnej televízii. Po Smere žiadajú vplyvné funkcie v STV aj ďalší koaliční partneri. Líder SNS Ján Slota včera pre HN priznal, že národniari majú "na muške" niekoľko postov. "Máme niekoľko odborníkov, uvidíme, čo sa nám podarí vyjednať."
Po tom, čo nový šéf STV Radim Hreha, ktorého meno sa spája s Ficovým Smerom, začal vymieňať ľudí vo vedení, sa o miesta v televízii hlási aj ĽS-HZDS. Podľa kuloárnych informácií by chceli získať post šéfa marketingu STV. Mečiarovi ľudovci pritom otvorene kritizujú personálne zmeny, ktoré Hreha vykonal hneď po nástupe do funkcie. Objavili sa dokonca úvahy, že ak HZDS nedostane, čo chce, opustí vládnu koalíciu. "Odchod z koalície nie je reálny," tvrdí však poslanec ľudovej strany Tibor Mikuš. Kvôli novým personálnym nárokom SNS a HZDS sa dokonca včera večer mimoriadne stretli koaliční lídri.
Politici bez šance?
Vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD) koaličným partnerom odkazuje - politici nemajú veľkú šancu presadiť svojich ľudí do STV. "O výmenách rozhoduje pán Hreha a on si vyberie ľudí, s ktorými bude ochotný spolupracovať." Snahu o politizáciu verejnoprávnej televízie ostro kritizuje opozícia. "Je tu cítiť snahy o politizáciu, a to je zlá správa pre koncesionárov, ktorí chcú mať vyvážené a objektívne spravodajstvo," reagoval člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS).
Boj o tajnú službu
Neutícha ani boj o funkcie v tajnej službe. HZDS sa nevzdáva ambície mať v SIS svojho námestníka. Po neúspechu s kandidátom Igorom Urbanom (šéfoval kontrolnému parlamentnému výboru v čase, keď viedol SIS Ivan Lexa) ponúkajú nové meno - má ísť o experta strany na informačné technológie Jozefa Kaffku.
Svojho človeka v SIS však žiadajú aj národniari. Tí sa podľa Slotu netaja ani záujmom získať námestníka Národného bezpečnostného úradu, ktorému dnes šéfuje nominant HZDS František Blanárik. V tajnej službe by však mohli naraziť na samotného šéfa Jozefa Magalu (Smer-SD). Podľa hovorcu SIS Karola Sorbyho zákon hovorí, že o námestníkovi SIS a aj o celej organizačnej štruktúre rozhoduje jej riaditeľ. "Aj to, kto bude námestníkom SIS a či vôbec nejaký námestník bude."
Kaliňák si už vybral
SNS a HZDS rovnako avizovali, že majú záujem aj o uvoľnené posty krajských policajných riaditeľov, ktorých nedávno odvolal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ten však politické nominácie na tieto miesta odmieta. "Nemajú šancu dosadiť tam svojich." Podľa našich informácií už má minister vybraných nástupcov policajných riaditeľov. Ide prevažne o ľudí, ktorí doteraz pracovali ako námestníci odvolaného riaditeľa, bývalí krajských riaditelia či ľudia pôsobiaci na poste okresného policajného riaditeľa. "Všetko sú to policajti z daného regiónu, ktorí dobre poznajú terén," hovorí náš zdroj z prostredia ministerstva vnútra. Výnimkou je len policajné riaditeľstvo v Trenčíne, kde riaditeľa odvolal Kaliňák po tom, čo sa zistilo, že za vraždou podnikateľa Jána Kubašiaka zrejme stojí jeden aktívny a dvaja bývalí policajt. "Chceme, aby sa tak pretrhli väzby policajtov na podsvetie," tvrdí náš zdroj.

Ktoré posty sú v hre:
- miesta vo vedení STV
- námestníci SIS
- ešte nevytvorený post námestníka NBÚ
- osem krajských policajných riaditeľov

01 - Modified: 2003-04-17 09:00:47 - Feat.: 0 - Title: Regionálna expanzia je prioritou stratégie MOL 02 - Modified: 2003-04-17 09:01:57 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa bude posilňovať
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 05:13