StoryEditor

Zlatá medaila, lepší dôchodok

Vodný slalomár Michal Martikán, plavkyňa Martina Moravcová, slovenskí hokejisti. Aj títo úspešní slovenskí športovci by v budúcnosti mali dostávať od štátu špeciálny dôchodok.

Vodný slalomár Michal Martikán, plavkyňa Martina Moravcová, slovenskí hokejisti. Aj títo úspešní slovenskí športovci by v budúcnosti mali dostávať od štátu špeciálny dôchodok. Ministerstvo školstva totiž v novom zákone o športe navrhuje špeciálne sociálne zabezpečenie olympionikov, paraolympionikov a majstrov sveta v olympijských disciplínach.
Renta za 12 miliónov
Rentu by mali po dovŕšení 50- ky dostávať všetci, ktorí na týchto podujatiach získali zlaté medaily. "Išlo by aj o športovcov, ktorí uspeli ešte ako československí reprezentanti," povedal pre HN Stanislav Kosorín zo sekcie štátnej starostlivosti o šport na ministerstve školstva. Na rentu vo výške zhruba 17-tisíc korún, teda dvojnásobku minimálnej mzdy, by v súčasnosti mala mať nárok necelá päťdesiatka športovcov. Ministerstvo predpokladá, že v rokoch 2008 až 2010 to štát bude stáť asi 12 miliónov korún.
Exšportovci v problémoch
Koalícia by s podporou takéhoto návrhu mať problém nemala. "Malo by to prejsť v parlamente. Prečo by športovec, ktorý preslávil celú krajinu, nemal dostať po päťdesiatke nejakých 20- tisíc korún?" pýta sa vládny splnomocnenec pre mládež a šport a poslanec Smeru-SD Dušan Galis. Samotní športovci navyše upozorňujú, že mnohí z nich majú po zavŕšení kariéry finančné problémy. "Stávajú sa aj prípady, že majú aj pol roka nezaplatený nájom, tak ho za nich zaplatíme," upozorňuje zlatý medailista z olympiády v Montreale a predseda Slovenskej asociácie olympionikov Anton Tkáč.

Zlatá medaila, lepší dôchodok
Ministerstvo školstva upozorňuje - zatiaľ ide len o legislatívny zámer ministerstva, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Takáto úvaha však nie je nová. O rente pre športovcoch sa hovorilo už počas predchádzajúcej vlády. "Vypadlo to po konzultáciách s ministerstvom financií," pripomína exminister školstva Martin Fronc (KDH). Aj dnes má rezort financií k tejto veci jasný postoj. "Ak sa rezort školstva rozhodol takto podporiť a oceniť športovcov, nemáme dôvod byť proti, len aby si na to našli prostriedky v rámci svojej rozpočtovej kapitoly," vyhlásil hovorca ministerstva Miroslav Šmál.
V Česku Ploc neuspel
S pokusom o rentu nedávno neuspel v Českej republike bývalý skokan na lyžiach a dnes poslanec ČSSD Pavel Ploc. Jeho návrh však v parlamente neprešiel. Slovenský minister školstva Ján Mikolaj (SNS) by mohol byť úspešnejší. Okrem Galisa by základné princípy návrhu podporil aj podpredseda parlamentu a ĽS-HZDS Viliam Veteška. "Aby športovci dosiahli zlato, musia veľmi tvrdo pracovať. Keby podobne merateľný výkon podali v inej odbornej profesii, boli by v dôchodkovom veku oveľa lepšie sociálne zabezpečení." Samotnú myšlienku takto odmeniť ojedinelých vynikajúcich športovcov nevidí ako zlú ani Fronc.

Exšportovci: pokazené zdravie a málo peňazí
Podpredseda NR SR Veteška upozorňuje, že rekordné výkony často stoja športovcov zdravie a tiež zabezpečenie zdravotnej starostlivosti je pomerne nákladné. Práve na to upozorňuje aj šéf Slovenskej asociácie olympionikov Tkáč. "Športovci, ktorí sú dnes po päťdesiatke, športovali, keď nebola taká lekárska starostlivosť a moderná metodika ako dnes. Skoro všetci majú určité zdravotné ťažkosti." Tkáč upozorňuje, že keď v minulosti víťazili na šampionátoch, odmenou im boli len medaily, stisky rúk a vyznamenania, a preto je mnoho z nich v zlej ekonomickej situácii. "Cez nadácie sa snažíme získať prostriedky, aby sme ich mohli poslať na liečenie."
Podľa Tkáča by veľmi pomohlo, ak by sa do pomoci týmto bývalým športovcom zapojil aj štát - tak, ako je to v iných krajinách. "V najväčšej sláve sa okolo týchto ľudí točil celý svet, a teraz sú zabudnutí." Niektorí športovci si však vedia slušne zarobiť už počas kariéry. "Tí, ktorí sú zabezpečení, určite dajú peniaze z renty na charitu," tvrdí poslanec Smeru Galis.

Šampióni, ktorí už majú nárok na rentu:
- Anton Tkáč (dráhový cyklista) - zlatý v šprinte na OH 1976 v Montreale
- Ján Zachara (box) - zlatý na OH 1952 v Helsinkách
- Stanislav Seman (futbal) - člen zlatého družstva na OH v Moskve 1980
- František Kunzo (futbal) - člen zlatého družstva na OH v Moskve 1980
- Pavel Schmidt (veslovanie) - zlatý na OH v Ríme v roku 1960
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:27