StoryEditor

Privatizácia elektrární a ďalších podnikov je ohrozená

07.02.2006, 23:00
Súčasná politická situácia ohrozuje rozbehnutú privatizáciu, ktorú chcela koalícia ukončiť šesť mesiacov pred voľbami. Premiér Mikuláš Dzurinda včera po rokovaní Koaličnej rady vyhlásil, že do vlády už nepôjde žiadny privatizačný návrh. Otázne teraz je, ktoré projekty sa ešte dokončia a o ktorých bude rozhodovať budúca vláda.
Súčasná politická situácia ohrozuje rozbehnutú privatizáciu, ktorú chcela koalícia ukončiť šesť mesiacov pred voľbami. Premiér Mikuláš Dzurinda včera po rokovaní Koaličnej rady vyhlásil, že do vlády už nepôjde žiadny privatizačný návrh. Otázne teraz je, ktoré projekty sa ešte dokončia a o ktorých bude rozhodovať budúca vláda. Dzurinda však nemôže počítať s podporou dokončenia privatizácie Slovenských elektrární. Doprivatizácii rozvodných energetických závodov dal už včera jasný stop minister hospodárstva Jirko Malchárek. Uviazol aj predaj Carga, teplární a ďalších podnikov.

Kto bude zodpovedný
"Dnes v rámci rokovania so všetkými parlamentnými stranami si musíme vydiskutovať, ktorých tendrov sa bude týkať zastavená privatizácia," povedal podpredseda SMK Pál Csáky. Strana by podľa neho chcela spolu s SDKÚ dokončiť už rozbehnuté projekty. "Na to však budeme potrebovať súhlas aj niektorých ďalších parlamentných strán," hovorí Csáky s tým, že v tejto veci pôjde jednoducho o politický obchod. Terajšia oklieštená koalícia by chcela ešte dokončiť predaj energetických podnikov, nákladnej železničnej dopravy a teplární.
KDH sa k momentálnej podpore dokončenia privatizácie odmietlo vyjadriť. "Teraz riešime oveľa vážnejšie problémy, takže nemáme zatiaľ k celej veci stanovisko," uviedol podpredseda KDH Július Brocka. Na druhej strane opozičné HZDS zaujalo jasný postoj.
Prípadnú podporu menšinovej vláde totiž predseda strany Vladimír Mečiar podmieňuje okrem iného aj pozastavením privatizácie.
Csáky si myslí, že k stopnutiu privatizácie by nemalo prísť pri rozbehnutých medzinárodných súťažiach, keďže by vznikli pochybnosti o našej krajine v zahraničí a navyše Slovensko by muselo znášať škody, ktoré si môžu uplatniť uchádzači a poradcovia. "Ak nastane taká situácia, treba potom poukázať na toho, kto ju zapríčinil," dodal Csáky.

Dobré mravy
Podľa politológa Juraja Marušiaka okamžité zastavenie celej privatizácie by bolo logickým krokom, napriek tomu, že vláda má ústavné právo rozhodovať o predaji štátneho majetku do konca volebného obdobia. "Pri menšinovom postavení vlády by to však nebolo v súlade s dobrými mravmi. Nezastavením privatizácie sa SDKÚ dostane do podobnej situácie ako HZDS v roku 1998, keď pred voľbami urýchľovalo predaj, čo im určite nepridalo na voličoch," uzavrel Marušiak.

Cargo ostáva otázne
Ani Fond národného majetku zatiaľ nemá jasno, ako bude postupovať pokiaľ by prišlo k pozastaveniu predaja štátneho majetku. "Napriek tomu, že pri privatizácii nepotrebujeme už odobrenie vlády, v súčasnosti je predčasné hovoriť, ako budeme postupovať," povedala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová. Aké kroky podnikne fond, bude zrejmé podľa Lesajovej až po stretnutí prezidenta FNM s premiérom. "Fond pri predaji štátneho majetku vždy akceptoval názory vlády, prípadne koalície," dodala. Minister hospodárstva Jirko Malchárek sa však včera rozhodol, že doprivatizáciu energetických podnikov zastaví a nebude na vládu predkladať žiaden návrh. Postoj rezortu dopravy pri Cargu je zatiaľ nejasný.

Opozícia zdrží aj predaj elektrární
Podobná situácia ako v energetických podnikoch sa črtá aj pri Slovenských elektrárňach. Podľa privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers môžu pri privatizácii elektrární nastať problémy. "Ak sa neschváli zákon o národnom jadrovom fonde, predaj sa nemôže dokončiť, lebo nebudú splnené všetky odkladacie podmienky," tvrdí Peter Mitka z PricewaterhouseCoopers. Tento zákon však v parlamente nepodporia poslanci za HZDS a Smer. "Zastavenie privatizácie Slovenských elektrární je našou zásadnou prioritou. Jednou z možností, ako to urobiť, je aj neschválenie spomínaného zákona," vyhlásil poslanec za HZDS Tibor Mikuš. Jediným riešením takmer rok a pol vlečúcej sa privatizácie by bolo, ak by Enel súhlasil s uzavretím transakcie aj bez prijatia zákona.
Na politickú situáciu včera reagovala aj koruna, ktorá sa oproti euru oslabila zhruba o 35 halierov. Vývoj na Slovensku nepriaznivo ovplyvnil aj ostatné meny nášho regiónu. Najvýraznejší dosah mal pri českej korune, ktorej kurz klesol o 20 halierov.

Rozbehnuté privatizačné projekty
Spoločnosť
Cargo Slovakia
Východoslovenská energetika
Stredoslovenská energetika
SAD Bratislava
SAD Banská Bystrica
SAD Trenčín
SAD Zvolen
SAD Lučenec
SAD Poprad
Tepláreň Bratislava
Tepláreň Zvolen
Tepláreň Trnava
Tepláreň Žilina
Tepláreň Martin
Tepláreň Košice
Slovenské elektrárne
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:05