StoryEditor

Vysoké školy sa trápia s verejných obstarávaním

21.07.2005, 00:00
Vysoké školy majú naďalej problémy s hospodárením. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) odhalil porušenia zákonov a pribudlo aj ďalšie trestné stíhanie. Minister školstva Martin Fronc napriek tomu nevníma výsledky kontrol dramaticky: "Vo väčšine prípadov nebol spáchaný trestný čin.

Vysoké školy majú naďalej problémy s hospodárením. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) odhalil porušenia zákonov a pribudlo aj ďalšie trestné stíhanie. Minister školstva Martin Fronc napriek tomu nevníma výsledky kontrol dramaticky: "Vo väčšine prípadov nebol spáchaný trestný čin. Problémy boli skôr v nedodržaní zákonných pravidiel alebo nesprávnom postupe verejného obstarávania."

Športová hala bez expertízy
Porušenie zákona o verejných prácach odhalili kontrolóri vo Zvolene. Tamojšia technická univerzita začala spolu s mestom a ministerstvom školstva stavbu športovej haly. Pôvodný rozpočet bol 180 miliónov korún. Po verejnej súťaži však uzatvorili zmluvu na 314 miliónov korún. Hoci doteraz stála stavba približne 103 miliónov, jej dokončenie je v nedohľadne. Dnes je pozastavená. "Robíme všetko pre to, aby sa dostavala. Nie je to však jednoduché, nemáme peniaze," upozornil rektor univerzity Ján Tuček.
Univerzita si podľa NKÚ nesplnila povinnosť, pretože nepožiadala ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja o štátnu expertízu. Cena stavby totiž po verejnej súťaži presiahla 200 miliónov korún, čo je hranica, za ktorou už je expertíza povinná. Podľa hovorkyne Generálnej prokuratúry SR Svetlany Husárovej prebieha kvôli stavbe trestné stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. "Nikoho konkrétneho zatiaľ neobvinili," pripomenula Husárová. Trestné stíhanie podalo nové vedenie univerzity.

Nesprávne použité milióny
NKÚ potvrdil aj zistenia kontroly ministerstva školstva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Tá podľa kontrolórov neoprávnene zaplatila viac než tri milióny korún za vybudovanie počítačovej siete bez toho, aby dodávateľ splnil zmluvné podmienky. "Ešte minulý rok sme ich prinútili, aby sieť dokončili," upozorňuje rektor Ondrej Šulaj. V roku 2003 mala navyše škola nesprávne použiť ďalších 3,5 milióna korún - peniaze určené na kapitálové výdavky minula na bežné. V tejto súvislosti prebieha aj trestné stíhanie neznámeho páchateľa. Niektorí zamestnanci školy už vypovedali na polícii. Škola navyše podľa NKÚ niekoľko rokov neplatila za svojich zamestnancov sociálne poistenie, pritom v roku 2002 prevyšoval dlh osem miliónov korún.

Snáď pomôže SOFIA
Práve takémuto šafáreniu vysokých škôl by mal podľa Fronca zabrániť nový finančný informačný systém SOFIA, ktorý prinesie detailný prehľad o ich hospodárení. V septembri sa do systému zapoja dve školy. V prípade, že tak urobia všetky, ministerstvo to bude stáť 600 miliónov korún.

Ďalšie zistenia Najvyššieho kontrolného úradu
- Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach: neoprávnené použitie 1,4 milióna korún
- Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave: v troch prípadoch poskytla preddavky spolu 183-tisíc korún, hoci neboli dohodnuté v zmluve
- Technická univerzita Košice: porušenie rozpočtovej disciplíny za viac než milión korún
- Žilinská univerzita: nepoužila verejné obstarávanie napriek tomu, že jej to prikazuje zákon
(Zdroj: kontroly NKÚ v roku 2004)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 12:14