StoryEditor

Konkurencia už rastie aj mestským dopravcom

04.05.2006, 00:00

Potom, čo tradičným autobusovým linkovým spojom začali konkurovať nízkonákladové autobusy, lokálne monopoly strácajú aj mestské dopravné podniky. V uliciach slovenských miest našli priestor na podnikanie malí prepravcovia, ktorí rozvážajú ľudí vo vanoch a minibusoch.
Alternatívni poskytovatelia mestskej dopravy sa už úspešne usadili v Martine, Banskej Bystrici či Nitre. Prevádzkujú niekoľko minibusov a uvažujú, že prikúpia ďalšie. Denné tržby jedného vozidla sa pohybujú okolo troch tisícok, pričom jedna jazda vyjde zákazníka na desať až pätnásť korún.
Minibusovú mestskú dopravu poznali Slováci doteraz najmä z exotických krajín alebo Ruska. Na ulici stačí zamávať alebo nastúpiť do najbližšieho z voľných vozidiel. Tie síce nemajú pevnú trasu, cestovný poriadok ani pravidelné zastávky, ale cestujúceho za jednotnú cenu odvezú kam potrebuje.
Napríklad v Nitre premáva šesť vanov, prevádzkuje ich firma Hellfun. Lístok stojí 15 korún, v prípade využívania špeciálneho kupónu je cestovné o štyri koruny lacnejšie. "Tieto ceny zatiaľ v plnej miere nepokrývajú naše skutočné náklady. Rozdiel sa nám darí vykrývať predajom reklamnej plochy na vozidlách," tvrdí konateľ firmy Marián Filo.
V Bratislave projekt lacnej MHD stroskotal. Službu od februára do apríla prevádzkovala firma CityLink. Jej ceny však boli vyššie ako ceny tradičnej MHD a spoločnosť nedokázala osloviť dosť zákazníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:17