StoryEditor

Volebná nuda stála 50 miliónov

30.05.2006, 00:00
Strany priznali, že doteraz vo volebnej kampani minuli 50 miliónov korún. Správy o výdavkoch dorazili na ministerstvo financií, politici však nemajú problém hovoriť o nich nahlas. S jedinou výnimkou. Hovorca SDKÚ-DS Martin Maťko nás odkázal na internetovú stránku ministerstva. "Správy o predbežných výdavkoch na kampaň budú zverejnené, najskôr ich však musíme prekontrolovať," reaguje hovorca rezortu financií Peter Papanek.
Strany priznali, že doteraz vo volebnej kampani minuli viac než 50 miliónov korún. Správy o výdavkoch dorazili na ministerstvo financií, politici však nemajú problém hovoriť o nich nahlas. S jedinou výnimkou. Hovorca SDKÚ-DS Martin Maťko nás odkázal na internetovú stránku ministerstva. "Správy o predbežných výdavkoch na kampaň budú zverejnené, najskôr ich však musíme prekontrolovať," reagu hovorca rezortu financií Peter Papanek.
Smer-sociálna demokracia už minuli väčšiu časť volebného rozpočtu, Ľudová strana-HZDS, ale aj kresťanskí demokrati plánujú najnákladnejšie položky kampane až na finiš kampane. Najviac peňazí zo straníckych pokladníc smeruje na výjazdy za voličmi, bilbordy, televíznu aj rozhlasovú reklamu. Tú mohli strany doteraz umiestňovať len vo verejnoprávnych médiách. Nadchádzajúce parlamentné voľby sú prvou príležitosťou uverejniť reklamu aj v súkromných médiách.
Krajina je oblepená bilbordmi, politici vybiehajú na stretnutia s občanmi, pripravujú volebné spoty do televízií a rozhlasu. Čo hovoria na doterajší priebeh predvolebného súboja odborníci? "Je to nuda." Strany na volebných pútačoch väčšinou len pripomínajú svojim priaznivcom, aby na nich v deň volieb nezabudli. Podľa šéfa Klubu reklamných agentúr Michala Ruttkaya doteraz zverejnené bilbordy strán nemajú šancu osloviť prívržencov konkurencie.

Výdavky na kampaň*:
 

Doteraz

Plán

Smer-SD

19

40

SDKÚ-DS

-

40

ĽS-HZDS

3,5

30

SMK

2,9

15

KDH

5

25

SF

11

20

SNS

6,5

12

KSS

2,5

3

* v miliónoch korún
Zdroj: hn
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:52