StoryEditor

Jiří Paroubek: Komunisti môžu do vlády najskôr o päť rokov

03.10.2005, 00:00
Neviem, čo by sa zo slovenských reforiem dalo uplatniť v našich podmienkach. Privítal som možnosť dozvedieť sa o obsahu reforiem niečo viac od kolegu zo Smeru-SD. Je to iný pohľad, ako sa dozvedám v českej tlači z pier pravicových publicistov, hovorí v rozhovore HN predseda vlády ČR Jiří Paroubek.

Viete si predstaviť, že by ste prevzali niečo zo slovenských reforiem?
- Neviem, čo by sa dalo uplatniť v našich podmienkach. Privítal som možnosť dozvedieť sa o obsahu reforiem niečo viac od kolegu zo Smeru-SD. Je to iný pohľad, ako sa dozvedám v českej tlači z pier pravicových publicistov. Skúsenosti kriticky vyhodnotíme.
Zdravotnícka reforma má aj za cenu reštrikcií ozdraviť celý systém. Naopak, v Česku sa nedarí znížiť výdavky štátu na zdravotnú starostlivosť. Ako dlho je takýto systém udržateľný?
- So zdravotníckym systémom majú problémy všetky krajiny v Európe. To nie je nejaká česká výnimka. Je zaujímavé, že v desiatkach listov, ktoré dostávam, sa o nespokojnosti nepíše. Pacienti sú v zásade spokojní a to je pre mňa dôležité.
Zadlženosť štátu však každoročne rastie...
- Pokiaľ ide o stabilizáciu ekonomiky aj v oblasti zdravotníctva, je to otázka najbližších dní. Urobíme všetko, aby sa situácia stabilizovala najmä vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni.
Česko ako posledná krajina V4 nezaviedla do penzijného systému sporenie. Nie ste voči susedom v reforme dôchodkov i sociálneho systému pozadu?
- Netreba byť pod tlakom finančných inštitúcií a korporácií. Tie by rady podrobili dôchodkový systém svojej kontrole, alebo na ňom participovali. Systém, ktorý funguje v ČR, je udržateľný aspoň dvadsať rokov. V každom prípade - v lete sme vytvorili pracovnú skupinu zloženú zo všetkých strán, ktorá hľadala konsenzus v tejto oblasti. Ešte do volieb môžeme stanoviť smer dôchodkovej reformy.
Predseda Smeru-SD Robert Fico dáva vašu vládu za vzor pre Slovensko. Miera nezamestnanosti však z roka na rok pomaly rastie (8,3 % v roku 2004), tempo rastu priemerných reálnych miezd sa spomaľuje. To neznie veľmi inšpiratívne...
- Nezamestnanosť je skutočne vyššia ako za pravicových vlád. V ČR však bola reštrukturalizácia hospodárstva až po nástupe ČSSD do vlády v roku 1998. Znamenala uvoľnenie desiatok tisícov pracovníkov z nerentabilných podnikov. Pravicové vlády na to nemali odvahu. V polovici budúceho roka očakávam nezamestnanosť na úrovni osem percent, SR je od toho ďaleko. Čo sa týka priemernej reálnej mzdy, tam nemáte pravdu.
Podľa Českého štatistického úradu je však medziročné tempo rastu reálnych miezd polovičné v porovnaní s pravicovými vládami v ČR v minulosti.
- Niečo iné je, keď sa s číslami čaruje. Za pravicových vlád do roku 1998 vzrástla reálna mzda oproti roku 1989 iba o dve percentá. Za našich vlád to bolo o 35 percent.
Rovná daň a nízke platy na Slovensku vás pripravili o investíciu Kia Motors, dnes ste v hre o Hyundai. Neuvažujete o opatreniach, ktoré by vás v boji o zahraničných investorov trochu zvýhodnili?
- Myslím, že nie. Za prvý polrok sme dosiahli vynikajúci nárast. Priame zahraničné investície dosiahli 5,6 miliardy eur. To nemá obdobu v celom stredoeurópskom regióne. ČR je atraktívna nielen investičnými ponukami, ale aj vyspelosťou a kvalifikovanosťou pracovnej sily, kvalitnou infraštruktúrou a celkovou kultúrou prostredia.
Česká republika chce sťažiť prístup zahraničných stavebných firiem na trh. Je to reakcia na pracovné obmedzenia zo strany Nemcov a Rakúšanov alebo chcete eliminovať lacnejšiu konkurenciu, napríklad aj zo Slovenska?
- Samozrejme, že sa to týka najmä Rakúska a Nemecka. Chceme, aby naše firmy, ktoré zápolia v týchto krajinách s domácimi, mali tu aj tam rovnaké podmienky, a naopak. Budeme radi, keď Nemci a Rakúšania liberalizujú svoj trh.
S Ficom ste vo svojich krajinách najpopulárnejšími politikmi. V čom si môžete navzájom pomôcť?
- Najmä výmenou skúseností. My sa chcem viac dozvedieť o tej nereforme, ktorú u nás vychvaľuje ODS. Slovenskí sociálni demokrati od nás očakávajú recepty na vládnutie.
Na Slovensku sú predčasné voľby zrejme zažehnané. Budú v Česku?
- Skôr nie. Ľudovci povedali, že predčasné voľby nechcú, ODS prišla s takým varietným návrhom, že ho nie je možné brať vážne. Ja som koncom týždňa prestal sledovať, čo tieto dve strany chcú.
Česká pravica varuje pred koalíciou ČSSD a komunistov. Hovoria o návrate pomerov spred roka 1989...
- To je celkom úsmevné. Nikdy som v žiadnom verejnom vystúpení nepripustil, že by sme po budúcich voľbách šli do koalície s komunistami. To je úplný nezmysel. Je to strašenie niečím, čomu už ani voliči neveria.
Ste však prvý, kto sa s komunistami dohodol a vďaka ich podpore presadil nejaký zákon.
- To nie je pravda. Treba pripomenúť, že prezident českej republiky bol zvolený aj hlasmi komunistov. Ja som za predsedu vlády nebol zvolený komunistickými hlasmi.
Dozrel už teda čas na vstup KSČM do vládneho kabinetu?
- Na to treba dlhší časový horizont. Päť, možno deväť rokov - za predpokladu, že budú akceptovať niektoré veci: vyrovnajú sa so zločinnou minulosťou komunistického režimu, budú akceptovať zahraničnopolitické priority ČR. Vo fiškálnej oblasti je požiadavkou absolútna rozpočtová disciplína.
Z Poľska sa k vám prevalil škandál okolo Unipetrolu. Akceptovali ste vytvorenie vyšetrovacej komisie. Takže ani pre vás nie je podozrenie z miliardovej provízie nejaká banalita?
- Predovšetkým si myslím, že to celé je pseudozáležitosť. Okrem toho si chceme posvietiť na to, ako privatizovali chemický priemysel od polovice 90. rokov ODS s ľudovcami. Ak chcú čistý stôl, my im ho urobíme.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 17:38