StoryEditor

Štát vydal na domácom trhu dlhopisy za 33,2 mld. Sk

04.01.2007, 11:40
Autor:
SITASITA
Štát vydal v roku 2006 na domácom trhu menej dlhopisov, ako pôvodne plánoval. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity pôvodne uvažovala vydať štátne bondy v sume až do 70 mld. Sk, v skutočnosti sa vydali len v hodnote 33,2 mld. Sk.

Štát vydal v roku 2006 na domácom trhu menej dlhopisov, ako pôvodne plánoval. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) pôvodne uvažovala vydať štátne bondy v sume až do 70 mld. Sk, v skutočnosti sa počas roka dostali na trh dlhopisy len v hodnote 33,2 mld. Sk. Jedným z dôvodov bol podľa riaditeľa agentúry Daniela Bytčánka priaznivý vývoj deficitu štátneho rozpočtu. Splatná bola oproti tomu jedna emisia bondov za 35,4 mld. Sk.
Nižšia potreba vydávať dlhopisy priniesla pre štát aj úsporu úrokových nákladov. "Keďže štát nebol pod tlakom vydávať dlhopisy, mohli sme sa rozhodovať výhradne podľa ponúknutej ceny," povedal pre agentúru SITA Bytčánek. Priemerný výnos do splatnosti tak bol na úrovni 4,064 % p.a. V minulosti pritom musel štát vydávať cenné papiere vždy, keď mu chýbali peniaze a akceptovať tak i vysoké úroky. V súčasnosti však môže využiť aj zdroje zo systému Štátnej pokladnice, ktorá centralizuje príjmy orgánov verejnej správy.
ARDAL v minulom roku tiež emitovala do vlastného portfólia ročné štátne pokladničné poukážky v celkovej hodnote 62 mld. Sk. Na trh ich môže uvoľniť v prípade, ak by štát potreboval prostriedky na prefinancovanie schodku štátneho rozpočtu. "Keďže však aj v minulom roku boli štátne príjmy a výdavky takmer vybilancované a štát mal k dispozícii dostatok zdrojov aj zo Štátnej pokladnice, nebolo potrebné emitované poukážky použiť," konštatoval Bytčánek.
Okrem aukcií na domácom trhu počas tohto roka agentúra tiež umiestnila v zahraničí emisiu 15-ročných eurobondov za 1 mld. eur. Vydávanie eurobondov je súčasťou prípravy Slovenska na vstup do európskej menovej únie, ktorý je naplánovaný od začiatku roka 2009. Agentúra tým chce získať nových investorov a prirodzene prekonvertovať časť štátneho dlhu do eura. Vo vydávaní eurobondov tak bude pokračovať aj v roku 2007. V prvom štvrťroku plánuje ARDAL vydať benchmarkovú emisiu v hodnote 1 mld. eur s pevnou úrokovou sadzbou. Jej splatnosť by sa mala pohybovať v rozmedzí 10 až 20 rokov. V súčasnosti má Slovensko živé tri emisie eurobondov v celkovej hodnote 2,5 mld. eur.
V roku 2007 sú splatné slovenské štátne dlhopisy v sume 54,3 mld. Sk. Bytčánek predpokladá, že celková hodnota záväzkov štátneho dlhu bude asi dvojnásobná. "V závislosti od skutočne dosiahnutého deficitu za rok 2006, hodnoty disponibilných zdrojov zo Štátnej pokladnice a vývoja na domácom kapitálovom trhu odhadujeme, že celková nominálna hodnota vydaných štátnych dlhopisov bude na domácom trhu od 40 do 60 mld. Sk," uviedol riaditeľ agentúry. ARDAL má v pláne uskutočniť tiež dve emisie štátnych pokladničných poukážok. Menovitá hodnota prvej z nich by mala predstavovať 20 mld. Sk a druhej 17 mld. Sk.
ARDAL vznikla 1. februára 2003. Zabezpečuje splácanie dlhu, vydávanie štátnych cenných papierov a vykonáva finančné operácie s investičnými nástrojmi na finančnom trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:47