StoryEditor

Fico mlčí, eurosocialisti nie

14.02.2007, 23:00

Návrat vládneho Smeru-SD do rodiny európskych socialistov, z ktorej ho dočasne vylúčili kvôli koalícii z SNS, je v nedohľadne. Dôvodom sú údajne nulové aktivity, ktoré Smer vyvíja pre na obnovenie členstva. "Na jar o tom budeme musieť hovoriť, no neviem si predstaviť, ako. Robert Fico sa nehýbe," vyhlásil šéf socialistickej frakcie v Európskom parlamente Martin Schulz. V júni totiž majú rozhodnúť o ďalšom postupe.
Podľa europoslankyne za Smer Moniky Flašíkovej-Beňovej európskym socialistom prekáža nezáujem o komunikáciu zo strany premiéra alebo najvyšších predstaviteľov strany. "Očakávajú, že prídu a budú sa snažiť vyvracať výhrady, ktoré voči nim sú a rozdiskutujú si problematické témy v širších kontextoch, čo sa zatiaľ nestalo," povedala pre HN. Flašíková-Beňová tvrdí, že odkedy stratila podpredsednícku stoličku v Smere, nemá možnosť v týchto veciach svojich straníckych kolegov zastúpiť. "Ja osobne už môžem len informovať a snažiť sa vysvetľovať rôzne dezinformácie." Hovorkyňa slovenskej vlády Silvia Glendová včera vyhlásila, že "na slová pána Schulza" reagovať nebudú.

Fico mlčí, eurosocialisti nie
Glendová nevie ani o žiadnej ceste do európskeho parlamentu, ktorú by mali predstavitelia Smeru naplánovanú. Schulz je, naopak, pripravený pricestovať do Bratislavy a stretnúť sa so slovenským premiérom. Očakáva však, že iniciatíva príde zo Slovenska.
Slota verzus Wiersma
Smeru nepomôžu ani najnovšie výroky lídra národniarov Jána Slotu na adresu kosovského vedenia. Označil ich za bandu "pašerákov drog a obchodníkov s bielym mäsom". Podpredseda frakcie eurosocialistov v parlamente Jan-Marinus Wiersma, ktorý inicioval pozastavenie členstva Smeru práve pre účasť SNS vo vláde, tvrdí, že Slotove výroky ostro sleduje naďalej. "Aj tu ide o príklad, že jeho výroky sú opovrhnutiahodné," povedal Wiersma pre HN.
Slovensko ako eurotéma
Európskych socialistov podľa Beňovej znepokojuje aj zahraničnopolitická aktivita vlády (cesta premiéra Fica do Líbye či účasť na oslavách kubánskej revolúcie), ale aj miera garancie občianskych práv vrátane práv menšín. To, že Slovensko je pomerne často témou europoslancov, potvrdzuje aj šéf SMK Béla Bugár, ktorý sa včera vrátil zo straníckej návštevy v Štrasburgu. "Udalosti na Slovensku majú dobre zmapované." Šéf SMK tlmočil europoslancom znepokojenie nad tým, že maďarská národnostná menšina dostala z rozpočtu ako jediná o 16 percent menej peňazí na menšinovú kultúru.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:46