StoryEditor

Ruska opúšťajú aj najvernejší

24.01.2006, 23:00
Šéfa ANO Pavla Ruska opúšťajú ďalší stranícki kolegovia. Po poslankyni Ivete Henzélyovej tak včera urobil aj podpredseda aliancie Milan Kepeňa. "K odchodu ma donútilo rozhodnutie o samostatnom postupe ANO do parlamentných volieb.

Šéfa ANO Pavla Ruska opúšťajú ďalší stranícki kolegovia. Po poslankyni Ivete Henzélyovej tak včera urobil aj podpredseda aliancie Milan Kepeňa. "K odchodu ma donútilo rozhodnutie o samostatnom postupe ANO do parlamentných volieb. Považujem to za veľkú chybu." Pred časom ho vernosť Ruskovi stála kreslo prednostu Krajského úradu v Banskej Bystrici, v týchto dňoch dobrovoľne zloží všetky stranícke funkcie a vzdá sa aj členstva v ANO.
Podľa Kepeňu už Ruskova strana nedokáže napĺňať program, ktorý spájala s modernou spoločnosťou. Tento muž patril aj k horúcim adeptom ANO na post ministra kultúry namiesto "rebela" Františka Tótha. Po vytlačení ruskovcov z vládnej koalície z tohto zámeru zišlo. "Už dlhodobo sme zaznamenávali jeho spoluprácu so Slobodným fórom. Lavíroval aj v čase odchodu Lintnerovej skupiny z aliancie, nevedeli sme, kam sa prikloní," povedala podpredsedníčka aliancie Eva Černá. Aj preto Kepeňov odchod privítala. Podľa našich informácií má o ďalšie rokovania s Kepeňom záujem aj samotné Slobodné fórum.
HN zistili, že týmto prípadom sa zoznam straníckych odchodov nekončí. Už čoskoro príde Rusko o svojich najvernejších straníckych spojencov: funkciu podpredsedníčky pre zahraničie uvoľní Katarína Glončáková-Golev, z kresla generálneho manažéra ANO odíde Juraj Puchý. Glončáková-Golev tvrdí, že odchádza z rodinných dôvodov, keďže jej manželovi - bulharskému veľvyslancovi na Slovensku - sa končí diplomatická misia a pripravujú odchod do Bulharska. "Manžel bude pracovať pre tamojšie ministerstvo zahraničia, ja naďalej zostávam členkou ANO a podpredsedníčkou Európskych liberálov," povedala Glončáková-Golev.
Na rozdiel od nej Puchý mieni rezignovať na stranícke aktivity úplne, svoje rozhodnutie oznámil už koncom minulého roka aj Ruskovi. "Po vzájomnej dohode abdikujem na post generálneho sekretára ešte pred kongresom strany, v budúcnosti plánujem podnikať v oblasti mediálneho poradenstva." Černá hodnotí jeho odchod pozitívne. "Ako hovorca si počínal lepšie, ako generálny sekretár svoje úlohy nezvládal."
Špekulácie o odchode z ANO samotná Černá poprela. S ďalšou podpredsedníčkou a poslankyňou NR SR mienia v aliancii zostať. Pokúšali sme sa spojiť aj s Ruskom, no neúspešne. Podľa dostupných informácií odcestoval pracovne do Banskej Bystrice, práve tam doteraz Kepeňa viedol krajské stranícke štruktúry.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:47