StoryEditor

Bráňme sa pred sebaobranou! (Ako začať s bojovými umeniami)

17.04.2007, 10:53

Na Slovensku možno dnes nájsť niekoľko stovák rôznych kurzov sebaobrany, bojových umení a kontaktných športov. Ako si však vybrať ten správny, ktorý pre nás bude najlepší?

Napriek tomu, čo vám bude tvrdiť väčšina "zasvätených", neexistujú dobré a zlé, ani účinné a neúčinné bojové umenia. Rozdiely, ktoré medzi nimi sú, vychádzajú zo samotnej podstaty jednotlivých systémov a aj z ich poslania. Ak sa chceme pre jeden z nich rozhodnúť, najprv sa musíme sami seba spýtať: Čo je pri cvičení našim cieľom?

Väčšina záujemcov o tréning bojových umení si túto otázku zodpovie jedným zo štyroch uvedených spôsobov:

  1. Chcem sa naučiť sebaobranu.
  2. Chcem sa dostať do kondície a precvičovať celé telo.
  3. Chcem súťažiť.
  4. Chcem z každého rožku trošku...

Začnime od odpovede číslo jedna. Ak hľadáte systém, ktorý by vám mal pomôcť s reálnou sebaobranou, pravdepodobne vynecháte tradičné ázijske bojové umenia. Tie totiž primárne zdokonaľujú vlastnú formu a nereagujú flexibilne na podmienky, ktoré vytvára pre útočnika ulica, resp. prostredie. Pohybujú sa vo veľkej miere v sterilnom prostredí telocviční a dojo, a tým vytvárajú ideálne podmienky pre sústredený nácvik techník a meditácií, ale nekopírujú vonkajšiu realitu. Tou sa práve zaoberajú rôzne vojenské, policajné a moderné streetfightingové umenia - na Slovensku sa dá cvičiť Krav Maga, Modern Combat alebo napríklad aj moja obľúbená Systema (v rámci férovosti k čita...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:08