StoryEditor

Ficova vláda sa chce schovať

08.02.2007, 23:00
Koalícia sa opäť pokúša obmedziť prístup verejnosti k informáciám. V priebehu pár mesiacov už tretí raz hrozí, že ľudia sa nedostanú k záznamom z rokovaní vlády.

Koalícia sa opäť pokúša obmedziť prístup verejnosti k informáciám. V priebehu pár mesiacov už tretí raz hrozí, že ľudia sa nedostanú k záznamom z rokovaní vlády. Súbežne so schvaľovaním zákona o tripartite chcú politici presadiť, aby boli rokovania vlády neverejné. Hlasovanie o zmene pravidiel je naplánované na dnes. Vicepremiér Dušan Čaplovič zámer koalície obhajoval. "Je vecou rozhodnutia vlády, že či bude verejné alebo neverejné zasadnutie. Ale zatiaľ žiadne neverejné zasadnutie vlády nebolo, tak netreba z toho zbytočne robiť paniku." Podľa opozičného poslanca za KDH Daniela Lipšica ide o cielený zámer vlády skrývať informácie, ktoré by nebolo populárne zverejňovať.

"Informovanie" v praxi
Opozícia sa opiera o prvú schôdzu vlády z júla 2006, na ktorej boli odvolaní niekoľkí štátny tajomníci. "Boli medializované pochybnosti, či sa tak udialo v súlade so zákonom," hovorí Ondrej Dostál, ktorý si následne vyžiadal zvukový záznam z rokovania vlády. Keď ho nedostal, zažaloval Úrad vlády. "Boli povinní poskytnúť mi túto informáciu, porušil tak zákon o slobodnom prístupe k informáciám."
Podľa Lipšica sa má zmeniť sa má práve to, že nebudú zverejňované zvukové záznamy z rokovaní vlády. "Tým, že v zákone nie je ustanovené, že rokovania vlády sú verejné, tak nehrozí, že by sa pred úradom vlády v stredu ráno tlačili davy občanov, ktorí by sa chceli ísť pozrieť na svojich obľúbených ministrov."
Podľa právnika Transparency International Pavla Nechala sa vláda uberá opačným smerom ako krajiny, ktoré sa snažia byť viac otvorené smerom k občanom."Nie je dôvod, aby tieto informácie boli utajené, pretože existuje úprava, ktorá rieši špecifické situácie, keď je dôvod na utajenie. V opačných prípadoch ide o konanie verejných činiteľov, preto je oprávnená požiadavka, aby bolo toto rokovanie aj pod dohľadom verejnosti" upresnil Nechala.
V minulosti bolo zverejnených viacero prípadov, kedy sa osvedčili záznamy z rokovania vlády ako dôkaz toho, že niektorí politici nehovorili pravdu, alebo iným spôsobom sa argumentovali k nejakým problémom.

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tarik Azíz
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 00:41