StoryEditor

Vladimír Bačišin: Pripomienky a pozmeňovacie návrhy k zákonu o vinohradníctve a vinárstve

10.04.2007, 12:00

Pripomienky a pozmeňovacie návrhy k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 182/2005 Z.z. o vinohradníctve a vinárstve

1. Článok I sa dopĺňa o nový bod 1; doterajšie body 1 až 41 sa označujú ako body 2 až 42:
1. V § 1 ods. 2 písm. a) sa vypúšťajú slová "vlastníkmi alebo užívateľmi".

Zmena sa navrhuje z dôvodu, aby sa zákon nevzťahoval na osoby, ktoré vlastnia vinohradnícke plochy bez toho, aby ich využívali na pestovanie viniča.

2. Článok I sa dopĺňa o nový bod 2; doterajšie body 2 až 42 sa označujú ako body 3 až 43:
2. V § 2 odsek 11 znie:
"(11) Vinica je druh pozemku4) s trvalým porastom viniča bez neproduktívnych plôch."

Navrhuje sa nezahŕňať neproduktívne plochy do definície vinice.

3. Článok I sa dopĺňa o nový bod 3; doterajšie body 3 až 43 sa označujú ako body 4 až 44:
3. V § 2 odsek 12 znie:
"(12) Vinohradnícka plocha je pozemok s vhodnými pôdno-klimatickými stanovištnými podmienkami, ktorú registruje Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky (ďalej len "kontrolný ústav"), a ktorý pozostáva z obhospodarovanej vinohradníckej plochy, ktorou je plocha vysadená viničom ako čistá alebo pridružená kultúra rodivá alebo ešte nerodivá, určená na výrobu hrozna a pravidelne podrobovaná pestovateľským operáciám zameraným na získanie výrobku určeného na predaj."

Navrhuje sa úprava definície vinohradníckej plochy s tým, že vyklčovaná vinohradnícka plocha a opustená vinohradnícka plocha by sa za vinohradnícku plochu ďalej nepovažovali.

4. Článok I sa dopĺňa o nový bod 5; doterajšie body 5 až 44 sa označujú ako body 6 až 45:
[5. V § 3 sa vypúšťajú odseky 6 a 7.

Vypustenie odsekov 6 a 7 sa navrhuje z dôvodu, že predchádzajúca právna úprava neprimeraným spôsobom zasahovala do práv vlastníka vinohradu. Neprimeraný zásah spočíval v tom, že vlastník bol nútený zničiť svoje vlastníctvo (vyklčovať vinohrad) v prípade, keď ho neobhospodaroval a pre prípad, že tak neurobí, umožňovala štátnym orgánom tento vinohrad vyklčovať, teda zničiť vec, ktorá patrí vlastníkovi ako súkromnej osobe.]

[5. V § 3 sa vypúšťa odsek 6. Doterajší odsek 7 sa označuje ako odsek 6 a znie nasledovne:
"(6) Vlastník vinohradu je oprávnený ho vyklčovať. Vlastníkovi vyklčovaného vinohradu patrí náhrada, ktorá predstavuje rozdiel medzi cenou vinohradu a vynaloženými nákladmi na vyklčovanie. Náhradu poskytne správca rezervy výsadbových práv prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V prípade poskytnutia náhrady za vyklčovaný vinohrad prechádza do rezervy výsadbových práv právo na opätovnú výsadbu za vyklčovaný vinohrad."

Vypustenie odseku 6 sa navrhuje z dôvodu, že predchádzajúca právna úprava neprimeraným spôsobom zasahovala do práv vlastníka vinohradu. Neprimeraný zásah spočíval v tom, že vlastník bol nútený zničiť svoje vlastníctvo (vyklčovať vinohrad) v prípade, keď ho neobhospodaroval a pre prípad, že tak neurobí, umožňovala štátnym orgánom tento vinohrad vyklčovať, teda zničiť vec, ktorá patrí vlastníkovi ako súkromnej osobe. Nový odsek 6 zakotvuje právo vlastníka vinohradu vyklčovať vinohrad za primeranú náhradu, pričom právo na opätovnú výsadbu poskytnutím náhrady prejde do rezervy výsadbových práv.]

5. Článok I sa dopĺňa o nový bod 7; doterajšie body 7 až 45 sa označujú ako body 8 až 46:
7. V § 4 odsek 3 znie:
"(3) Právo na novú výsadbu udeľuje rozhodnutím kontrolný ústav len na vinohradnícku plochu, ktorá je určená na presne vymedzené účely v súlade s osobitným predpisom11) na základe písomnej žiadosti vinohradníka. Právo na novú výsadbu je možné udeliť iba na základe predchádzajúceho písomného súhlasu vlastníka vinohradníckej plochy s novou výsadbou. Pokiaľ vlastník vinohradníckej plochy nesúhlasí s novou výsadbu, táto vinohradnícka plocha sa prestane považovať za vinohradnícku plochu v zmysle tohto zákona a kontrolný ústav je povinný bezodkladne zrušiť jej registráciu vedenú v zmysle § 11 ods. 2."

V súčasnosti sa nevyžaduje súhlas vlastníka na pestovanie viniča na jeho pozemku. Účelom navrhovanej zmeny je zabrániť, aby ktokoľvek mohol získať právo na novú výsadbu bez toho, aby s tým vlastník pozemku, ktorý je oprávnený určovať spôsob využívania jeho vlastníctva, súhlasil. Súčasne sa navrhujú podmienky& a spôsob deregistrácie vinohradníckej plochy z evidencie vedenej kontrolným ústavom.

6. Článok I bod 8 znie nasledovne:
8. V § 8 odsek 4 znie:
"(4) Vo vinohradníckych oblastiach možno vinohradnícke plochy užívať len ako vinice12a). To neplatí, ak záväzná časť územnoplánovacej dokumentácie pre územie, v ktorom sa vinohradnícke plochy nachádzajú, určuje iné využitie tohto územia. Ak územnoplánovacej dokumentácii nie je určené iné využitie predmetného územia, je možné povoliť výnimku na základe súhlasného vyjadrenia kontrolného ústavu podľa osobitného predpisu12b) pre stavby určené na verejnoprospešné služby a pre verejné technické vybavenie územia podporujúce jeho rozvoj a ochranu životného prostredia, ktoré vymedzí schvaľujúci orgán v záväznej časti územnoplánovacej dokumentácie, a to pre diaľnice, cesty a miestne komunikácie vrátane zriadenia ich ochranných pásiem podľa osobitného predpisu12c), hygienické, bezpečnostné, iné ochranné pásma, chránené územia a zabezpečenie podmienok ich ochrany".

Poznámky pod čiarou k odkazom 12a až 12c znejú:
"12a) Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v znení neskorších predpisov.
12b) § 17 ods. 5 písm. f) zákona č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
12c) Zákon č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov.".

Navrhovaná zmena zakotvuje princíp zvrchovanosti územného plánu a zohľadňuje verejný záujem na využití viníc aj na iné účely.

7. Článok I bod 9 znie nasledovne:
9. V § 8 sa vypúšťa odsek 5.

S ohľadom na navrhnutú zmenu § 8 ods. 4, v zmysle ktorej je možné využívať vinohradnícku plochu aj na iné účely, než ako vinice, je potrebné odsek 5 vypustiť.

8. Článok I sa dopĺňa o nový bod 11; doterajšie body 11 až 46 sa označujú ako body 12 až 47:
11. V § 11 odsek 1 písmeno b) znie:
"b) o vinohradníckej ploche, jej vlastníkovi a jej umiestnení,"

Je potrebné, aby register obsahoval aj údaje o vlastníkovi vinohradníckej plochy, čím sa môže predísť v praxi sa často vyskytujúcim situáciám, keď osoba, ktorá nie je vlastníkom vinohradníckej plochy, nakladá s vinohradníckou plochou ako so svojím vlastníctvom na škodu jej skutočného vlastníka.

9. Článok I sa dopĺňa o nový bod 13; doterajšie body 13 až 47 sa označujú ako body 14 až 48:
13. V § 11 sa dopĺňa odsek 4, ktorý znie:
"(4) Podmienkou registrácie vo vinohradníckom registri je predchádzajúci písomný súhlas vlastníka pozemku s využívaním pozemku ako vinohradníckej plochy; to neplatí, ak vinohradníkom, ktorý žiada o registráciu, je vlastník pozemku. Ak vinohradník v lehote uvedenej v odseku 5 nepredloží kontrolnému ústavu súhlas vlastníka pozemku podľa prvej vety tohto odseku, pozemok nemôže byť zaregistrovaný ani využívaný ako vinohradnícka plocha."

Doterajšie odseky 4 až 9 sa označujú ako odseky 5 až 10.

S poukázaním na Ústavou garantované práva vlastníka pozemku sa spresňujú podmienky registrácie a užívania vinohradníckej plochy osobami, ktoré nie sú jej vlastníkmi.

10. Článok I sa dopĺňa o nový bod 14; doterajšie body 14 až 48 sa označujú ako body 15 až 49:
14. V § 11 sa odsek 9 dopĺňa o druhú vetu, ktorá znie:
"Pri každej zmene vlastníka vinohradníckej plochy je vinohradník povinný kontrolnému ústavu v lehote 30 dní odo dňa, kedy sa o zmene v osobe vlastníka vinohradníckej plochy dozvedel, predložiť súhlas nového vlastníka podľa prvej vety odseku 4. Ak vinohradník súhlas nového vlastníka v stanovenej lehote nepredloží, kontrolný ústav vinohradníka vyčiarkne z registra, a to buď z vlastného podnetu alebo na podnet vlastníka vinohradníckej plochy; to neplatí, ak je vinohradník súčasne i vlastníkom dotknutého pozemku."

Tento odsek sa navrhuje doplniť s poukázaním na zmeny navrhnuté v § 11 ods. 4.

11. Článok I bod 35 znie nasledovne:
35. V § 41 písm. f) sa slová "§ 11 ods. 4 nahrádzajú slovami "§ 11 ods. 5".

12. Článok I sa dopĺňa o nový bod 36; doterajšie body 36 až 49 sa označujú ako body 37 až 50:
36. V § 41 písm. g) sa slová "§11 ods. 6" nahrádzajú slovami "§11 ods. 7".

13. Článok I bod 38 znie nasledovne:
38. V § 41 písm. i) znie:
"i) neoznačí prideleným registračným číslom vinohradnícku plochu podľa § 11 ods. 5, alebo vinohradnícku plochu užíva v rozpore s § 11 ods. 4."

14. Článok I bod 44 sa vypúšťa; doterajšie body 45 až 50 sa označujú ako body 44 až 49.
S poukázaním na úpravu § 8 ods. 4 a 4 nie je navrhovaná úprava § 42a potrebná.

15. Článok I sa dopĺňa o nový bod 49; doterajší bod 49 sa označuje ako bod 50:
49. Za § 45 sa vkladá nový § 45a, ktorý znie:

"§ 45a
Prechodné ustanovenia k úpravám účinným od 1. júna 2007

(1) Podľa § 8 ods. 4 sa postupuje aj v prípadoch, keď boli územné plány podľa osobitného predpisu45) schválené pred účinnosťou tohto zákona.

(2) Do 90 dní od účinnosti tohto zákona je každý vinohradník povinný predložiť kontrolnému ústavu písomný súhlas vlastníka pozemku podľa § 11 ods. 4 k registráciám podľa § 11 vykonaným do účinnosti tohto zákona; táto povinnosť sa nevzťahuje na vinohradníka, ktorý je súčasne i vlastníkom pozemku. Ak vinohradník takýto súhlas kontrolnému ústavu nedoloží, kontrolný ústav postupuje v zmysle druhej vety § 11 ods. 9.

Poznámka pod čiarou k odkazu 45 znie:
"45) Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v znení neskorších predpisov.".

Navrhnutá zmena v odseku 2 sa týka zmien uvedených v § 11 ods. 4 a 9.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:24