StoryEditor

Bulharom a Rumunom dvere nezavrieme

29.09.2006, 00:00
Autor:
(mk)(mk)

Slovensko od začiatku budúceho roka otvorí svoj pracovný trh Rumunom a Bulharom. Zhodli sa na tom minister zahraničných vecí Ján Kubiš a ministerka práce Viera Tomanová. Definitívne však o tom rozhodne vláda. "Budem osobne presadzovať, aby k tomu došlo," vyhlásil včera Kubiš. Tvrdí: Ak vyžadujeme rovnosť zaobchádzania od našich partnerov, musíme byť podľa neho pripravení na rovnakú ústretovosť.
Zatiaľ čo slovenský pracovný trh Bulhari a Rumuni za príliš atraktívny nepovažujú, vstup oboch krajín do únie je príležitosťou pre našich podnikateľov. Úplne sa im otvorí nový trh s 30 miliónmi ľudí. "Môžeme povedať, že tieto krajiny sú zaostalejšie a naši podnikatelia si tu určite nájdu na trhu svoje miesto. Ťažko povedať, či to bude syr, topánky alebo stroje, to už bude závisieť od konkrétnych obchodníkov," povedal prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak.
Už pred desiatimi rokmi vstúpila do Bulharska napríklad private equity skupina Istrokapitál, ktorá tu kúpila, zreštrukturalizovala a o päť rokov predala banku. "Veľa vecí bolo vtedy iných ako dnes, trh sa len prebúdzal. Dnes počet investorov narastá, nie je už strach z mafiánskych praktík bežných v minulosti," hovorí predseda predstavenstva Poštovej banky Roman Fečík, ktorý vtedy v Bulharsku pôsobil. "Slováci majú výhodu, bulharská mentalita je pre nich ľahšie pochopiteľná ako trebárs pre Nemca," hovorí. Podnikateľom odporúča, aby si pri vstupe na trh našli lokálneho partnera, alebo aspoň využili služby kvalitných miestnych konzultantov. MARTIN KÓŇA

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 11:12