StoryEditor

Plyn by mal od októbra zdražieť viac ako o pätinu

Ak za plyn platíte 1 000 korún mesačne, hrozí vám, že si k nim od 1. októbra budete musieť pripočítať ďalších 220 korún. Slovenský plynárenský priemysel už totiž vypracoval návrh zvyšovania cien plynu o 22 percent a včera ho predložil na posúdenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Naplnila sa tým aj aprílová prognóza HN.
Ak kúrite plynom a platíte za plyn tisíc korún mesačne, od 1. októbra zrejme budete musieť pripočítať ďalších 220 korún. Slovenský plynárenský priemysel už vypracoval návrh zvyšovania cien plynu o 22 percent a včera ho predložil na posúdenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Naplnila sa tým aj aprílová prognóza HN.
"K tomuto kroku sme pristúpili pre dlhodobo nepriaznivé trendy ovplyvňujúce ceny zemného plynu," zdôvodňuje rozhodnutie SPP hovorkyňa Dana Kršáková. Za rozhodnutím stojí rast cien ropy na medzinárodných komoditných burzách, ako aj posilňovanie amerického dolára oproti korune. Dolár je referenčnou menou pri obchodoch s ropou, ako aj ostatnými energiami a od decembra minulého roka sa posilnil o viac ako osem percent. Riaditeľ divízie SPP obchodu s plynom Dušan Randuška len dodáva, že ide o nevyhnutný krok.

Len domácnosti
Plynári však chcú zdražovať plyn len domácnostiam. Ako ďalej zdôvodnila Kršáková, veľkoodber a strední odberatelia majú iné podmienky. Od januára, keď Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil novú metodiku účtovania, im plynárne podľa vzorcov kalkulujú ceny za plyn mesačne. Vstupuje do nich aj aktuálna cena ropy a stav kurzu, ktorý ceny podnikom beztak tlačí hore už niekoľko mesiacov. Nie je však vylúčené, že aj podnikovým maloodberateľom fixné sadzby vzrastú od 1. januára. Domácnostiam SPP za plyn vypočítava ročné sadzby.
Vplyv rastu globálnych cien na spotrebiteľské ceny je neodškriepiteľný. Nákupná cena, závislá od svetových trhov, tvorí dokonca až 70 percent spotrebiteľskej ceny. Podľa hovorcu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslava Luptáka je však nutné preveriť, či je navrhované zvýšenie oprávnené. Regulačný úrad bude návrh skúmať medzinárodne overenou metódou Capprice, pričom konečné rozhodnutie by mal vydať do mesiaca.
Nádeje ešte nie sú celkom stratené - napríklad pri poslednom zvyšovaní cien plynu k začiatku tohto roka úrad namiesto navrhovaného zdražovania 20 až 30 percent povolil rast cien len 12 percent. V susednom Česku sa ceny pre domácnosti zvyšovali v januári, a to len o 2,95 percenta. Neskôr v apríli však klesli bezmála o 3,5 percenta.

Ekonomika bude trpieť
Ceny energií významne ovplyvňujú aj infláciu a dôsledkom sa nevyhne ani Slovensko. Ak by regulačný úrad schválil zdražovanie o plných 22 percent, národná inflácia by vzrástla o 0,7 percenta. Namiesto očakávaných 3,2 až 3,3 percenta by sa tak dostala na štyri percentá a oddialila by Slovensko od splnenia dôležitého maastrichtského kritéria na prijatie eura.
"Inflácia meraná indexom HICP, v ktorej sú definované maastrichtské kritériá, ale aj ciele Národnej banky Slovenska, by sa pod priamym vplyvom zdražovania plynu zvýšila až o percento," uviedol pre HN analytik ING Bank Ján Tóth.
Keďže by sa ceny plynu mali zvýšiť až koncom roka, prípadné zníženie kúpyschopnosti Slovákov sa podľa Tótha prejaví v budúcom roku. Pod vplyvom zdražovania by naše reálne mzdy mohli klesnúť o 0,2 percenta. Ak sa v svetovej ekonomike nevyskytne neočakávaný vplyv (napríklad veľký teroristický útok), pokles skutočných príjmov by dosiahol až 0,6 percenta.

Sociálny rozmer
Ako HN povedal Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov, zdražovanie sa dotkne predovšetkým nízkopríjmových kategórií obyvateľstva. Okrem toho ohrozí cestovný ruch a chatárov, prevádzkovateľov reštaurácií či živnostníkov. "Navŕšenie o 22 percent sa nám však zdá privysoké, úrad by to mal preveriť," myslí si. Podotkol, že drahší plyn prinúti ľudí, aby rýchlejšie využívali iné typy energií - napríklad uhlia a dreva, a to najmä na vidieku.
Majoritný akcionár SPP, slovenské ministerstvo hospodárstva, nemá v rukách nástroj, ako zmierniť sociálne vplyvy zdražovania plynu. Podľa hovorcu ministerstva Maroša Havrana nie je možné hovoriť ani o alternatívnych riešeniach - napríklad znížení dividend na úkor miernejšieho zdražovania alebo prenesenia cenovej ťarchy viac na podnikových odberateľov. "Ide výsostne o politickú otázku, museli by sa dohodnúť koaliční partneri," skonštatoval.
Priemerná cena severomorskej benchmarkovej ropy Brent, ktorá je smerodajná pre určovanie cien plynu, ale aj pohonných látok, v júli dosiahla 55,42 dolára za barel (159 litrov). V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roku tak stúpla o 33 percent. V posledných dňoch sa rast nezastavil a ropa už atakovala aj hranicu 62 dolárov, čo je blízko historickému rekordu.
Na rozdiel napríklad od predposledného zvyšovania cien, ktoré malo odstrániť - nepovolené - krížové financovanie hlavných činností SPP, však je včerajší návrh iný v tom, že odzrkadľuje výlučne vývoj trhov.

Štruktúra predaja zemného plynu SPP (rok 2004)
  Predaj (mil. m3) Počet odberateľov
Veľkoodber 4 251 5 770
Maloodber 466 59 538
Domácnosti  1 816 1 375 483
Spolu 6 533 1 440 791
Zdroj: SPP, HN
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 14:31