StoryEditor

Volanie v zahraničí môže zlacnieť

23.03.2006, 23:00
Tlak Bruselu na mobilných operátorov, by sa už v tomto roku mohol prejaviť v nižších cenách roamingu. Tie by mohli klesnúť až o 40 percent.
"Hovor stručne, som v zahraničí." S týmito slovami ľudia často dvíhajú mobily, keď nechcú platiť tisícové účty za roaming. Včera o stručnosť požiadal aj odcestovaný Juraj Droba, ktorý v spoločnosti T-Mobile zodpovedá za komunikáciu. Minútový hovor klienta niektorého zo slovenských mobilných operátorov zo zahraničia domov vyjde na štyridsať korún.

Ešte tento rok
Európska komisia budúci týždeň navrhne reguláciu cien roamingu. Zavŕši tak zhruba dva roky silnejúci tlak na mobilných operátorov, aby si prestali navzájom účtovať vysoké medzinárodné prepojovacie poplatky. Výsledkom by mohlo byť zníženie cien roamingu o 40 percent, napísal denník The Wall Street Journal Europe s odvolaním sa na analýzu investičnej banky Morgan Stanley.
Správy z Bruselu naznačujú, že ak Európska komisia cenovú reguláciu roamingu schváli, Európsky parlament a členské štáty by ju mohli odsúhlasiť ešte tento rok. Eurokomisárka pre sektor telekomunikácií Viviane Redingová detaily obmedzenia cien roamingu zverejní v utorok.

Modelom bankové poplatky
Niektorí európski bezdrôtoví operátori podľa analytikov Morgan Stanley dosahujú až dvanástinu svojich celkových príjmov na roamingu. Obaja slovenskí operátori, Orange aj T-Mobile, výnosy z roamingových služieb taja. "Toto číslo nezverejňujeme," vyhlásil Peter Tóth z Orange. "Takúto detailnú štruktúru výdavkov neposkytujeme," reagoval na rovnakú otázku Droba z T-Mobile.
Hovorca eurokomisárky Martin Selmayr tvrdí: "Nemali by ste platiť viac len preto, že nie ste doma. Chceme ísť rovnakou cestou ako v pri bankách." Európska komisia v roku 2001 určila strop bankovým poplatkom pri finančných transferoch. Priemerná cena poplatku za medzinárodný prevod odvtedy v Európe klesla z 50 eur na jeden a pol eura.
V súčasnosti stojí mobilné volanie v zahraničí niekoľkonásobne viac ako domáci hovor do konkurenčnej mobilnej siete. Zatiaľ čo najnižšou cenou za roaming je 20 centov za štvorminútový telefonát zákazníka fínskeho mobilného operátora počas pobytu vo Švédsku, najdrahším je rovnako dlhý telefonát maltského zákazníka volajúceho v Lotyšsku, ktorý zaplatí až trinásť eur.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:02