StoryEditor

Odmietnutý Rusko volá po predčasných voľbách

05.09.2005, 00:00
Predčasné voľby už nežiada iba opozícia. Východiskom sa stali aj pre predsedu ANO a exministra hospodárstva Pavla Ruska. "Každý deň, o ktorý sa toto obdobie skráti, bude užitočný," vyhlásil včera v diskusnej relácii STV.

Predčasné voľby už nežiada iba opozícia. Východiskom sa stali aj pre predsedu ANO a exministra hospodárstva Pavla Ruska. "Každý deň, o ktorý sa toto obdobie skráti, bude užitočný," vyhlásil včera v diskusnej relácii STV. "Je to jasný signál, že ANO pod Ruskovým vedením smeruje do opozície," hovorí politológ Grigorij Mesežnikov. S návrhom na skrátenie funkčného obdobia už čoskoro príde do parlamentu ĽS-HZDS: voľby by tak mohli už byť v júni, a nie až v septembri 2006.
Akékoľvek ďalšie špekulácie o orientácii aliancie zmietla zo stola aj poslankyňa Beáta Brestenská - v opozícii už sme. "Ak tomu dobre rozumiem, tak tri vládne strany nás tam už poslali." Naopak, väčšina poslaneckého klubu strany podporuje vládnu koalíciu. "Zotrvávame na pozícii podpory tejto vlády," prízvukuje predseda klubu Ľubomír Lintner.
Minister hospodárstva? Malchárek
Poslanci okolo Lintnera pritom nestrácajú čas. Ešte v sobotu na spoločnom rokovaní nominovali na post ministra hospodárstva poslanca NR SR a podpredsedu ANO Jirka Malchárka. Platforma však nezostane v NR SR oslabená. Namiesto Malchárka sa ujme poslaneckého mandátu Pavol Kuljaček (súčasný člen Predstavenstva DMD Holding), ktorý podporuje Lintnera. Ich poslanecký klub si teda zachová deväť členov. Rebeli zároveň vyzvali Ruska, aby z klubu vystúpil. "Vzhľadom na skutočnosti, ktoré sa udiali na ministerstve hospodárstva, si s ním nevieme predstaviť ďalšiu spoluprácu," vyhlásil Lintner. Túto výzvu však Rusko odmietol rešpektovať s dôvetkom, že členom platformy ide "iba o korýtka".
Vnútrostranícky konflikt sa premieta aj do boja o nominantov ANO v štátnej správe. "Skupina pána Lintnera chodí po Slovensku a sľubuje, že ak ich podržia, tak ich neodvolajú z pozícií v štátnej správe," upozorňuje Brestenská. Naopak, Lintner o hrozbách čistiek nič nevie. Ako však pripustil, na niektorých postoch dôjde k výmenám. "Musíme si dať odpoveď na otázku, či niektorý vysoký predstaviteľ štátnej správy nebude konať podobne ako pán Rusko, keď jeho postoje toleruje." O svoje miesta by tak mohli prísť Juraj Plechlo (FNM), Katarína Glončáková-Golev (štátna agentúra SARIO) či Milan Kepeňa (prednosta Krajského úradu v Banskej Bystrici). Tí všetci otvorene podporili Ruska.
Ruska opustil ďalší podpredseda
Do sporu už vstúpil aj ďalší z podpredsedov ANO - bratislavský župan Ľubomír Roman. Ten prišiel vyjadriť podporu Lintnerovej platforme priamo na jej rokovanie. "V liberálnej strane treba o odlišných názoroch diskutovať, a nie za ne trestať. Preto podporujem platformu, ktorá chce, aby sme zostali liberálmi naozaj," povedal. Po Lintnerovi, Malchárkovi, Františkovi Tóthovi a Alexandrovi Kovaľovi je to už piaty podpredseda aliancie, ktorý sa obrátil chrbtom straníckemu šéfovi. Spomedzi podpredsedov tak Ruska podporuje už iba Glončáková-Golev.
Lintnerovci pritom ani po fiasku na Republikovej rade ANO nevzdávajú boj o samotnú stranu. Odvolávajú sa na podporu siedmich okresných rád z východného Slovenska (Humenné, Stará Ľubovňa, Snina, Levoča, Bardejov, Michalovce a Stropkov). Republiková rada už vyzvala rebelov na odchod z funkcií, pričom líder platformy hovorí o ďalších sankciách. "Pavol Rusko už rokoval s predsedami základných organizácií, kde sme členmi a dal pokyny týkajúce sa nášho vylúčenia." Šéf liberálov sa už nechal počuť, že s odporcami by sa mohli definitívne vysporiadať prostredníctvom mimoriadneho kongresu.
Veľké šance však platforme nedáva ani politológ. "Skôr pôjdu cestou založenia si vlastnej strany alebo spolupráce s niektorou z existujúcich," hovorí Mesežnikov.
Nejasná budúcnosť ANO
Víkend nevyužili iba lintnerovci, ale aj Republiková rada ANO: pod Ruskovým vedením včera hovorila o ďalšej politickej stratégii. Analytici už vopred avizujú, že ohlásenie oficiálneho odchodu do opozície môže zneistiť voličov aliancie. "Opozičná" ANO sa musí totiž kriticky vymedzovať voči vládnej koalícii. "Keďže voliči aliancie sú proreformne naladení, takéto konanie môže mať za následok, že prejdú k iným politickým stranám," uzatvára Mesežnikov.

Kto je Jirko Malchárek
Bývalý automobilový pretekár. V rokoch 1989 - 1992 pôsobil ako vládny splnomocnenec pre automobilový priemysel. Neskôr v tejto oblasti súkromne podnikal. Do politiky vstúpil v roku 1998, keď bol zvolený do NR SR na kandidátke Strany občianskeho porozumenia. V roku 2001 túto stranu opustil a prešiel do novozaloženej ANO. V roku 2002 bol opakovane zvolený do NR SR. V parlamente pracoval ako podpredseda Výboru NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie. V parlamente bol dlhý čas považovaný za "predĺženú ruku" Ruska. Po vypuknutí kauzy "zmenky" založil spolu s ďalšími nespokojnými členmi aliancie Platformu "Vráťme ANO jej členom a voličom". Jirko Malchárek sa začiatkom roka stal prvým poslancom NR SR prevereným NBÚ na stupeň Prísne tajné.

Rusko už neháji autonehodu
Predseda ANO Pavol Rusko sa pred kamerami STV tiež ospravedlnil TV JOJ za výroky v kauze autonehody poslanca NR SR Stanislava Kropiláka. Podľa neho sa minulý týždeň Ľubomír Lintner na predsedníctve strany verejne vyjadril, že podľa informácie od Jirka Malchárka bol Kropilák v čase, keď sa nehoda stala, "opitý ako snop". "Ja som to nevedel a oni ma nechali brániť človeka, ktorý si to vôbec nezaslúžil," vyhlásil Rusko. Sú to klamstvá najhrubšieho zrna, reagoval na Ruska Kropilák. "Povedal to, pretože som sa nepridal na jeho stranu."
Zdroj: STV, hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:09