StoryEditor

Fronc študentom: Pozor na určité školy

30.08.2004, 00:00
Minister školstva Martin Fronc varuje záujemcov o vysokoškolské štúdium -- ak si zle vyberú, môžu prísť o čas i peniaze. Podľa poznatkov ministerstva na Slovensku pôsobí okolo 16 subjektov, ktorým na poskytovanie vysokoškolského vzdelania chýba súhlas vlády. Uchádzači o štúdium by si podľa ministra mali preveriť, či inštitúcia, ktorá im vzdelanie na Slovensku ponúka, má postavenie vysokej školy.
Na Slovensku pôsobí približne 16 subjektov, ktoré nemajú súhlas vlády na poskytovanie vysokoškolského vzdelania. Tvrdí to minister školstva Martin Fronc, ktorý varuje záujemcov o vysokoškolské štúdium - ak si zle vyberú, môžu prísť o čas i peniaze.
V súlade so zákonom u nás pôsobí 20 verejných, štyri súkromné a tri štátne vysoké školy. "Len na akreditovaných školách majú študenti záruku, že ich čas a peniaze nevyjdú nazmar," poznamenal Fronc. Podľa neho tak zvyšné subjekty pôsobia neoprávnene. Minister sa preto obráti na políciu, aby preverila, ktoré inštitúcie sa dopúšťajú takejto trestnej činnosti. Rezort školstva ich konkretizovať odmietol.
Inštitúcie, ktoré v inzerátoch ponúkajú vysokoškolské vzdelanie, však tvrdia, že spolupracujú so zahraničnými školami. "Robíme im servis. Vzdelávanie prebieha de iure v Prahe, de facto však u nás," tvrdí šéf pobočky Akadémie vzdelávania v Považskej Bystrici Stanislav Miko. Občianske združenie Academia Istropolitana ponúka v spolupráci s českou univerzitou program celoživotného vzdelávania. Po jeho ukončení je možné prestúpiť do 3. ročníka bakalárskeho štúdia. Podľa zákona však zahraničné školy, ktoré chcú pôsobiť na Slovensku, potrebujú súhlas vlády. "Žiadna z nich nemá akreditáciu ani súhlas," zdôraznil Fronc. Nevedel však povedať, či takto získaný diplom bude platný u nás alebo v zahraničí.
Podľa Miku stačí, ak sú študijné odbory akreditované v ČR, preto vraj neuznanie diplomov nehrozí. Šéf Akreditačnej komisie Pavol Návrat si však nemyslí, že zahraničné akreditačné komisie posudzovali, ako budú tamojšie školy poskytovať štúdium na Slovensku. "Ak sa niekto preukáže diplomom, ktorý vystavila česká vysoká škola, asi na ňom nebude vidieť, či študoval v sídle školy alebo v konzultačnom stredisku u nás," obáva sa Návrat. Prezident Slovenskej rektorskej konferencie Juraj Sinay upozornil, že zatiaľ čo inštitúcie žiadajú za štúdium desaťtisícové poplatky, platný zákon garantuje bezplatné vysokoškolské vzdelanie.

Niektoré subjekty, ktoré v spolupráci so zahraničnými VŠ ponúkajú vysokoškolské vzdelanie
Inštitúcia Vysoká škola
Akadémia vzdelávania Bankovní institut vysoká škola 
Vysoká škola Jana Amose Komenského Praha
Université d´Auvergne, Clermont 
Brno International Business School - Brno 
The Nottingham Trent University 
Nadácia ASPEKT  Vysoká škola podnikání, a.s., Ostrava 
Družstevný ústav vzdelávania  Univerzita Palackého Olomouc
Academia Istropolitana Masarykova univerzita Brno
Univerzita Palackého v Olomouci 
Zdroj: internetové stránky jednotlivých inštitúcií
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:20