StoryEditor

Česi chcú zabojovať o naše kreslo

15.10.2007, 18:31
Praha sa spolieha na našu podporu vo voľbách nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.
V Bezpečnostnej rade sa zajtra rozpúta bitka o päť kresiel nestálych členov. Najväčší súboj sa očakáva v hlasovaní o kreslo patriace východoeurópskej skupine, ktorú ešte do konca tohto roka bude v rade zastupovať Slovensko. O tom, kto nás od 1. januára 2008 v New Yorku nahradí, zvedú priamy boj Česi s Chorvátmi.

Očakáva sa, že by sme mali podporiť svojich západných susedov. Oficiálne to však nikto nepotvrdil. „Keďže ide o tajné hlasovanie, nebudeme vopred oznamovať našu pozíciu. Komunikujeme však s Českom aj Chorvátskom,“ povedal pre HN hovorca rezortu slovenskej diplomacie Ján Škoda.

Česi však veria, že sa im pri hlasovaní neotočíme chrbtom. „Vzhľadom na naše nadštandardné vzťahy veríme, že nás Slovensko v kandidatúre do Bezpečnostnej rady podporí,“ uvádza sa v stanovisku českého ministerstva zahraničných vecí pre HN. My by sme sa zase mohli dočkať českej podpory pri našej kandidatúre do Rady OSN pre ľudské práva.

Lobuje najvyššia liga
Na druhej strane Atlantiku lobuje za českú kandidatúru najvyššie zastúpenie. Pred troma týždňami sa snažil o prednostiach českej kandidatúry presvedčiť prezident Václav Klaus i minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg.

Dnes pricestoval do Spojených štátov premiér Mirek Topolánek a vicepremiér Martin Bursík, aby osobne podporili české úsilie. Predseda vládnej Strany zelených Bursík stavil pri lobovaní na ekologickú kartu. „Pre Európsku úniu to je absolútna priorita. Z 27 členských krajín únie nám prisľúbilo podporu 23 štátov, Slovensko je medzi nimi,“ potvrdil pre HN Bursík.

Česi by tak mohli pokračovať v práci, ktorú sme v Bezpečnostnej rade začali my. Zahraničná politika našich krajín je veľmi podobná. Česko, rovnako ako my, podporuje kroky, ktoré Spojené národy podnikajú v Kosove. Na rozdiel od nás sú však Česi ochotní prijať na svojom území americký radar.

Niečo za niečo
Hoci žiadna krajina „kšeftovanie“ s hlasmi oficiálne nepotvrdí, v praxi sú takéto dohody bežné. „Vzájomný pragmatizmus je úplne normálny, špecificky v Bezpečnostnej rade. Medzi krajinami OSN existuje elementárna solidarita. Platí tu princíp niečo za niečo. Je to aj otázka dôvery,“ uviedol pre HN bezpečnostný analytik Ivo Samson. Zároveň však poznamenal, že Česi sa ani zďaleka nemôžu spoliehať iba na podporu Slovákov. Veď v Spojených národoch má zastúpenie 192 krajín.

Len ťažko sa dá očakávať, že Česi dostanú už v prvom kole potrebnú dvojtretinovú väčšinu, teda 128 hlasov. Voľby by v tom prípade pokračovali ďalšími kolami.

Ľahšiu pozíciu budú mať Burkina Faso, Líbya a Vietnam. Nemajú protikandidátov, a tak sa očakáva ich hladké zvolenie. O piate kreslo nestáleho člena, ktorý na rozdiel od stálych členov nemá právo veta, sa „pobije“ Dominikánska republika s Kostarikou.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 18:32