StoryEditor

Slovensko tigrom? V daniach už nie

20.11.2007, 19:13
Systém platenia daní na Slovensku patrí k najzložitejším v Európskej únii a celosvetovo je s umiestnením na 122. mieste podpriemerný.
Vyplýva to z analýzy spoločnosti PricewaterhouseCoopers a Svetovej banky. Napriek tomu, že slovenská daňová reforma je často dávaná za príklad, nevynikli sme ani v jednej z troch hlavných kategórii. Reč je o daňových sadzbách, počte daňových platieb a čase potrebnom na dodržanie daňových zákonov.

„Jedným z najzávažnejších problémov je skutočnosť, že máme nízke, 19-percentné zdanenie kapitálu, a pracovná sila je zaťažená až 40 percentami, čo je veľmi vysoko,“ hovorí hlavný ekonóm Svetovej banky pre Slovensko Anton Marcinčin.  „My máme jednoduchý daňový systém, ale zložitý odvodový. To robí výsledné čísla horšími. Riešením je odvodový bonus,“ dodáva zasa autor slovenskej daňovej reformy Richard Sulík.  Reforma z roku 2004 bola len prvým krokom, v ktorom sa musí aj ďalej pokračovať, odporúča štúdia.

Biznismenov však momentálne viac ako dane trápi samotné prostredie, v ktorom podnikajú. O ich rastúcej skepse svedčí aj index podnikateľského prostredia, ktorý sa v treťom štvrťroku oslabil o 1,2 percenta. „Ide o piaty pokles hodnoty indexu za sebou,“ tvrdí v stanovisku Podnikateľská aliancia Slovenska, ktorá ho zostavuje. Najväčšou prekážkou je podľa podnikateľov novela Zákonníka práce, ktorá nadobudla platnosť 1. septembra. Tá totiž prináša zvýšenie nákladov na prepúšťanie, zvýšenie vplyvu odborov na fungovanie podnikov, ako aj obmedzenie možnosti zamestnávania na dobu určitú. Podľa podnikateľov to vytvára bariéry na trhu práce a prináša zvyšovanie nákladov. K poklesu indexu pomohol aj návrh zákona o zdravotných poisťovniach, ktorý zakazuje vyplácanie zisku ich akcionárom.

Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:47