StoryEditor

Politici nebudú vládnuť titulkám novín

06.11.2007, 23:00
Namiesto hlavného článku novín mala byť na prvej strane reakcia politika, ktorý mal pocit, že na rovnakom priestore urazili jeho česť a dobré meno. Takýto katastrofický scenár sa napokon nenaplní.

Rezort kultúry Mareka Maďariča totiž ustúpil vydavateľom a z pripravovaného tlačového zákona vypustil povinnosť zverejniť odpoveď na rovnakom mieste, ako bol pôvodný článok. Prvotný variant by podľa vydavateľov absolútne znemožnil normálnu štruktúru novín a časopisov. Podľa ostatnej verzie návrhu zákona musí vydavateľ odpoveď zverejniť na rovnocennom mieste, ktoré však nemusí byť na tej istej strane. "Považujeme za dobré riešenie, ktoré adekvátne zohľadňuje potreby vydavateľov aj práva dotknutej osoby," povedal Soňa Uličná z ministerstva kultúry.
Právo na odpoveď sa bude vzťahovať na akékoľvek tvrdenie, či už pravdivé alebo nepravdivé, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti alebo súkromia fyzickej osoby, alebo názvu právnickej osoby. Zákon, ktorý ho zavedie, by mal platiť od apríla budúceho roka. Napriek tomuto ústupku vydavatelia ani novinári nie sú úplne spokojní. "Stále máme pocit, že zákon je viac o povinnostiach ako o právach," zdôraznila predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Zuzana Krútka.
Podľa Krútkej by súčasťou zákona malo byť napríklad právo na tzv. ospravedlniteľný omyl. Malo by sa týkať neskreslených citácií oficiálnych inštitúcií či verejných činiteľov, ale aj prebratých správ z tlačových agentúr. Ako dodala, syndikát sa nebráni povinnosti zverejniť opravu či odpoveď, ak sa informácia ukáže ako nepravdivá. "Je však absurdné, aby novinár alebo médium pred súdom niesli zodpovednosť za oficiálne vyjadrenie ministra alebo primátora."
Za pravdu dáva syndikátu aj právnik Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied. "Táto požiadavka je opodstatnená, pretože z pohľadu nášho tlačového zákona nesú vydavatelia zodpovednosť aj za vyjadrenia cudzích osôb a potom sa komplikovane vymáha škoda."
Kolektívna vina?
Keby niekto od vydavateľov vymáhal náhradu nemajetkovej ujmy, museli by oni totiž potom žalovať pôvodcu informácie. "Takýmto spôsobom by sa celý proces zjednodušil," dodáva Vozár. Opatrný je aj člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS). "Ak verejný činiteľ poskytne informáciu, mal by za ňu niesť zodpovednosť. Takto to na mňa pôsobí dojmom zavádzania kolektívnej viny." Ako dodal, niektoré ustanovenia zákona sú pomerne vágne. Nevylúčil ani prípadné pozmeňujúce návrhy. Zmeny však podľa Galbavého ešte môže urobiť aj vláda. "Ich prvé návrhy nemožno brať vážne. Zvyknú sa meniť podľa okolností."
Ministerstvo argumentuje tým, že z pohľadu čitateľa nie je podstatný zdroj informácií. "Ak sa myslí informácia získaná od orgánu verejnej moci vo vzťahu k iným osobám alebo inštitúciám, platí zásada overenia alebo poskytnutia priestoru dotknutým osobám," reaguje rezort na pripomienku syndikátu. Krútka kritizuje aj fakt, že z nového zákona vypadla možnosť verejnej inštitúcie alebo jej predstaviteľa poskytnúť novinárovi informácie, ktoré nie sú určené na zverejnenie.
Pokuty sa znížili
Vydavateľom zasa prekáža právo ministerstva kultúry trestať za obsah, ktorý propaguje vojnu, drogy alebo opisuje kruté či neľudské konanie tak, že ich zľahčujú, ospravedlňujú alebo schvaľujú. "Túto pasáž považujeme naďalej za rozhodujúcu. O takýchto vážnych veciach by mal rozhodovať súd," tvrdí predseda Združenia vydavateľov periodickej tlače Miloš Nemeček, ktorý o zákone rokuje s ministerstvom. Ako dodal, aj do dnes platného zákona bola táto pasáž doplnená bez konzultácie s vydavateľmi. "Do tlačového zákona nepatrí a nie je to ani praxou ani v zahraničí." Vydavatelia argumentovali aj tým, že pre akúkoľvek vládu sa toto ustanovenie môže stať nástrojom na trestanie tlače aj pri legitímnej diskusii. Upozorňovali navyše na riziko, že pôvodne navrhované miliónové pokuty môžu byť pre vydavateľstvá likvidačné. Ministerstvo od sankcií neustúpilo, pokuty však znížilo na 200-tisíc korún.

Pokuty v tlačovom zákone:
- do 10-tisíc Sk, ak vydavateľ písomne neoznámil ministerstvu zmenu evidovaných údajov
- do 30-tisíc Sk, ak chýbajú povinné údaje o periodickej tlači
- do 50-tisíc Sk, ak vydavateľ nezverejní neodkladné oznámenie v naliehavom verejnom záujme
- do 200-tisíc Sk za obsahy, ktoré propagujú vojnu, drogy alebo opisujú kruté či neľudské konanie zľahčujúcim spôsobom
Zdroj: MK SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:01