StoryEditor

Šimkovci možno požiadajú o peniaze

Novovznikajúce Slobodné fórum (SF) pravdepodobne požiada SDKÚ a ANO o peniaze, ktoré tieto strany dostávajú zo štátneho rozpočtu na každého poslanca parlamentu. Uviedla to v piatok zakladajúca členka Slobodného fóra Zuzana Martináková. Do SF zatiaľ vstúpilo sedem poslancov, šiesti boli zvolení za SDKÚ a jeden za ANO.

Politická strana dostáva od štátu ročne príspevok 0,5 milióna korún za každý získaný poslanecký mandát. "Je to známe aj z minulého volebného obdobia, keď sa SDK rozchádzala na pôvodné materské strany. Vtedy sa strany veľmi korektne vyrovnali s týmito záležitosťami," povedala Martináková. Zároveň dodala, že "vtedy sa tak udialo aj zásluhou SDKÚ a jej vedenia". Ako dodala, SF však na tejto požiadavke nebude trvať a "ak by mali okolo toho vzniknúť boje, tak sa do takýchto trápnych bitiek nebudeme púšťať". Líder SF Ivan Šimko návrh Martinákovej odmietol: "Nikdy sme o tom neuvažovali a od SDKÚ nič nepožadujeme," zdôraznil.
Ako uviedol predseda poslaneckého klubu SDKÚ Milan Hort, SF nemá nárok na financie zo štátneho rozpočtu. Príspevok za mandáty podľa neho dostávajú politické strany, ktoré sa do parlamentu dostali prostredníctvom volieb. Túto požiadavku Slobodné fórum nespĺňa, zdôraznil Hort. SF podľa neho navyše doteraz ani neprejavilo záujem o takejto požiadavke s vedením SDKÚ rokovať. Podľa predsedu Ľudovej únie Vojtecha Tkáča jeho strana nikdy od ĽS-HZDS nežiadala peniaze za mandáty poslancov, ktorí sa stali členmi únie. Ako uviedol, "medzi SF a ĽÚ je podstatný rozdiel. Oni odišli a nás vylúčili". Podľa neho by sa mala prijať novela zákona, ktorá by upravila adresnosť peňazí za poslanecké mandáty v takýchto prípadoch.
"Každý má svojho majstra bonmotov. My máme pána Banáša, KDH má pána Mikloška a pani Martináková kandiduje na podobnú funkciu v SF," povedal predseda ANO Pavol Rusko v súvislosti s avizovanou požiadavkou zo strany SF voči SDKÚ a ANO o peniaze, ktoré dostávajú z rozpočtu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:10