StoryEditor

Dlhopisy fondu bez úrokov z omeškania

27.06.2003, 00:00

Fyzická osoba Jozef R., ktorá prehrala súdny spor s Fondom národného majetku SR o úroky z údajného omeškania vyplatenia tzv. privatizačného dlhopisu, bude musieť zaplatiť súdne trovy približne 2 000 korún. Uviedol to pre HN Jiří Budinský z advokátskej kancelárie Dedák & Partners (zastupuje FNM) v súvislosti so stredajším rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, v ktorom nevyhovel žalobe Jozefa R. na fond za oneskorené vyplatenie dlhopisu.
Žaloby, ktoré podali na fond viaceré fyzické osoby, sa snažili využiť medzeru v zákone o veľkej privatizácii. V ňom sa uvádza splatnosť dlhopisov Fondu národného majetku 31. decembra 2000, ale aj povinnosť vyplatiť ich do konca roku 2001. Žalujúce strany sa opierajú o prvý zo spomínaných termínov. Za čas, ktorý je medzi ním a dňom, keď im fond vyplatil dlhopis, sa snažia získať úroky z omeškania. "Súd akceptoval náš právny názor, že nie je rozhodujúce slovo splatnosť, ale lehota, ktorú dáva právny predpis na splnenie," povedal Budinský. Dodal, že žiadna právna norma v SR neviaže deň, keď treba záväzok reálne splniť, na pojem splatnosť.
Fond na Okresnom súde v Bratislave zažalovalo niekoľko desiatok fyzických osôb a írska firma Jojan Consultants, ktorá od ľudí odkupovala pohľadávky za nesplatené úroky po dvesto korún. Pritom podľa írskej spoločnosti sa hodnota údajných pohľadávok pohybuje v závislosti od vyplatenia dlhopisu od 600 do 2 000 korún. Hovorkyňa Fondu národného majetku Tatjana Lesajová si však myslí, že nebudú na súde úspešní. "Vzhľadom na to, že ide o úplne identické prípady, sme presvedčení, že všetky dopadnú tak, ako ten stredajší," povedala.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 16:49