StoryEditor

Dôvera v euro výrazne klesla

02.10.2007, 00:00

Dôvera v prijatie eura v stanovenom termíne roku 2009 zaznamenala zatiaľ najväčší prepad. Odborníci oslovení v prieskume inštitútu Ineko ju za september znížili o sedem percentuálnych bodov na 70 percent.
Euroimidžu vlády najviac poškodilo možné znovuocenenie deficitu verejných financií. Európsky štatistický úrad Eurostat mal totiž spochybniť jeho výšku za minulý rok. Zatiaľ čo oficiálne sme vykázali deficit vo výške 3,39 percenta hrubého domáceho produktu, reálne by mal byť vyšší o 0,7 percentného bodu. Práve deficit je jedným z kritérií na prijatie eura - nesmie presiahnuť tri percentá HDP.
Stanovisko Eurostatu k nášmu schodku malo na Štatistický úrad prísť ešte včera. Večer však dokument ešte na úrade nebol.
Eurostat nerozhodne
"Vstup do eurozóny je v rukách premiéra," tvrdí šéf Ineka Eugen Jurzyca. Pravdepodobnosť zavedenia eura môže podľa neho premiér zvýšiť vyhlásením, "že po roku 2008 budú štátne výdavky rásť ešte pomalšie, než v pripravovanom rozpočte, a to aj vzhľadom na očakávaný pokles hospodárskeho rastu".
Podľa členky Predstavenstva VÚB Eleny Kohútikovej je kritérium deficitu napriek nejasnej situácii splniteľné. Tvrdí to aj ekonóm Svetovej banky Anton Marcinčin s tým, že skôr ako s plnením kritérií by mohol nastať problém s ich udržaním.
Miroslav Plojhar z českej pobočky JP Morgan zasa spochybnil samotný postup Bruselu: "Ak začne Eurostat hýbať s definíciou výpočtu schodku, menia sa pravidlá hry a klesá pravdepodobnosť úspešného prechodu testom."
Mimo ohrozenia
Dôveryhodnosť prijatia eura spochybnili aj takzvané projekty PPP, teda výstavba diaľnic za súkromné peniaze. Najväčší tender v histórii Slovenska za 130 až 150 miliárd korún vyhlásilo ministerstvo dopravy vo štvrtok. Financie sa zasa mali dovčera vyjadriť, či sa splátky na 30 rokov pre investorov budú alebo nebudú započítavať do štátneho dlhu. Aj tie by mali vplyv na deficit verejných financií. Analýza však nevyšla.
Splneniu kritéria deficitu nahrávajú aj včerajšie čísla o plnení štátneho rozpočtu. Septembrový deficit dosiahol len 620 miliónov korún, čím sa medziročne znížil približne na osminu. "Vzhľadom na to, že rast slovenskej ekonomiky bude napriek miernemu spomaleniu vysoký aj v roku 2008, má Slovensko skutočne stále otvorené vrátka k prijatiu eura," tvrdí analytik Vladimír Pikora.

01 - Modified: 2003-06-13 10:52:30 - Feat.: 0 - Title: Poistka je aj o výnimkách 02 - Modified: 2003-06-13 10:55:38 - Feat.: 0 - Title: Aká je ponuka v rámci cestovného poistenia na Slovensku?
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:20