StoryEditor

Slovensko nepodľahlo, o pomoc nepríde

03.07.2003, 00:00
Európska komisia včera ocenila postoj Slovenska a ďalších krajín, ktoré nepodľahli americkému tlaku a nepodpísali s USA dvojstranné dohody o imunite amerických občanov pred Medzinárodným trestným súdom.

Európska komisia včera ocenila postoj Slovenska a ďalších krajín, ktoré nepodľahli americkému tlaku a nepodpísali s USA dvojstranné dohody o imunite amerických občanov pred Medzinárodným trestným súdom (ICC). V reakcii na utorkové rozhodnutie USA prerušiť vojenskú pomoc vyše trom desiatkam krajín hovorca EK Diego Ojeda v Bruseli povedal, že komisia nie je prekvapená, že týmto krajinám Washington pozastavil vojenskú pomoc. Pripomenul, že únia medzinárodný súd od začiatku podporovala, že má k tejto otázke spoločné stanovisko a očakáva, že ho budú rešpektovať aj vstupujúce krajiny a štáty, ktoré sa v budúcnosti chcú stať členmi EÚ. Z kandidátskych krajín dohodu s USA podpísalo Rumunsko, zatiaľ ju však neratifikovalo. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan včera v Bratislave potvrdil, že postoj Slovenska k ICC sa nemení ani po rozhodnutí Washingtonu prerušiť vojenskú pomoc. Pomoc Američania obnovia, keď sa Slovensko stane členom NATO, k čomu by malo dôjsť v máji budúceho roka. Minister obrany Ivan Šimko uviedol, že vláda SR berie na vedomie rozhodnutie USA o tom, komu a za akých podmienok poskytne vojenskú pomoc. "Prístup voči Slovensku je daný tým, že SR je ašpirantom na vstup do NATO. Neprídeme preto o žiadne prostriedky, pretože ide len o pozastavenie čerpania schválených programov, ktoré môže trvať najviac do mája budúceho roka. Neovplyvní to žiaden z programov reformy Armády AR," zdôraznil Šimko. Objem pozastavených prostriedkov odhadol rádovo na milióny korún.
Slovensko, ktoré s USA nepodpísalo dohodu o imunite pre amerických občanov pred Medzinárodným trestným súdom (ICC), príde o americkú vojenskú pomoc len dočasne. Americký Kongres v pondelok oznámil, že 35 krajinám, ktoré s Washingtonom nepodpísali dohodu o ICC, sa pozastavuje pomoc vo výške 47,6 mil. dolárov. Podľa amerického zákona však USA nemôžu vojenskú pomoc odoprieť členom NATO a strategickým spojencom. V prípade Slovenska, ale ani Slovinska, Bulharska, Litvy, Lotyšska a Estónska, tak bude obnovená na budúci rok, po ich vstupe do aliancie. Z budúcich členských štátov NATO o americkú pomoc nepríde iba Rumunsko, ktoré dohodu o ICC s Američanmi podpísalo.
S rovnakou ponukou sa americká diplomacia obrátila vlani aj na Slovensko, ktoré sa však rozhodlo pridať sa na stranu EÚ a dohodu nepodpísať. "SR dodržiava svoje záväzky vyplývajúce z podpisu Rímskeho štatútu, na základe ktorého ICC vznikol," odpovedal hovorca ministerstva zahraničia Boris Gandel na otázku HN, prečo SR s Američanmi dohodu nepodpísala. Podľa odborníkov na medzinárodné právo signatár Rímskeho štatútu, ktorý s USA podpíše dohodu o imunite pred ICC, poruší svoje záväzky. Gandel ďalej označil za "veľmi hypotetickú" otázku, či by teda Slovensko vydalo amerických občanov podozrivých zo spáchania zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov, medzinárodnému tribunálu. Podľa šéfa diplomacie Eduarda Kukana Slovensko naďalej rokuje s americkou stranou a hľadá iné možnosti ako uspokojiť americký záujem.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:11