StoryEditor

Itinerár podielovými fondmi (9)

26.08.2002, 00:00
Ako sa nechať informovať
Postupom času si správcovské spoločnosti získavajú čoraz väčšiu dôveru obyvateľov -- potenciálnych investorov. Veľkou mierou sa pod tento stav podpísal aj postupný zánik nelicencovaných subjektov. Obľubu v investovaní do podielových fondov dokazuje aj stúpajúca výška priemerných predajov fondov. Klientom však nestačí iba peniaze uložiť, chcú byť aj informovaní o tom, ako sa s nimi nakladá. Správcovské spoločnosti okrem pravidelného zverejňovania niektorých údajov o podielových fondoch, ktoré im plynie zo zákona o kolektívnom investovaní, poskytujú aj poradenské informácie prostredníctvom pobočiek bánk, telefónnych liniek alebo internetových stránok. Nie každá správcovská spoločnosť poskytuje klientom rovnaký servis. Rozdiely možno vidieť aj v aktualizácii www stránok, spoplatňovaní informačnej telefonickej linky alebo zasielaní informácií poštou.
Zelená linka, alebo inak povedané zelené telefónne číslo, je príznačná tým, že náklady spojené s telefonovaním znáša volaný. Volajúci tak nemá zábrany zatelefonovať a nechať sa bezplatne informovať. Klientovi alebo potenciálnemu klientovi odpovedá pracovník spoločnosti, väčšinou portfóliový manažér. Od augusta sa na tieto telefóne čísla nedá volať zdarma z telefónnej siete Eurotel. Pokiaľ správcovská spoločnosť nemá bezplatnú linku, poskytuje telefonický servis cez štandardné linky. Aj tu sa vyskytujú odlišnosti. Klientovi odpovedá napríklad buď školený zamestnanec, alebo klient volí svoje požiadavky tónovou voľbou. Medzi ponúkanými servisom sa nájde aj zasielanie SMS správ o aktuálnych hodnotách podielov.
Ďalšou, pre klienta menej pohodlnou možnosťou, ako sa informovať o aktuálnych údajoch, je čítanie inzercie v denníkoch. Správcovské spoločnosti prostredníctvom menších inzerátov informujú zväčša o hodnotách podielov k určitému dátumu. Nevýhodou takéhoto sledovania pre klienta potrebných údajov je zadováženie si takého denníka, v ktorom sú požadované informácie uvádzané.
Vývesky na predajných miestach alebo pobočkách bánk (hlavne depozitárov) nie vždy poskytujú najnovšie informácie, preto treba sledovať, k akému dátumu sú vystavené. Nevýhodou podávania informácií na pobočkách bánk priehradkovými pracovníkmi je nutnosť školenia pracovníkov o nových produktoch a možnostiach. Napriek neustálemu školeniu a preškoľovaniu sa môže stať, že klient dostane nepresné alebo neaktuálne informácie. Z tohto dôvodu je výhodnejšie, ak si potenciálny investor najprv zadováži predajné prospekty jednotlivých fondov a až potom, v prípade konkrétnych nejasností, sa príde informovať na predajné miesto. Ak má nejaké pochybnosti o poskytnutých informáciách, vždy môže navštíviť ďalšiu pobočku banky.
Internetové stránky správcovských spoločností ponúkajú okrem aktuálnych hodnôt podielov jednotlivých fondov aj všeobecné informácie o správcovskej spoločnosti a ponúkaných službách. Súčasťou viacerých stránok je aj možnosť nakúpiť podielové listy bez potreby návštevy predajného miesta. Súčasťou sú aj kalkulačky prepočítavajúce portfólio klienta na aktuálnu hodnotu, vývojové grafy, hodnoty akciových indexov, nové produkty, prípadne informácie o poskytovaných výhodách pri nákupe podielových listov. Všetky internetové adresy sú k dispozícii na www stránke Asociácie správcovských spoločností.
Do akého fondu investovať?
Otvorené podielové fondy sa delia do šiestich skupín podľa zloženia ich portfólia. Asociácia správcovských spoločností rozoznáva fondy peňažného trhu, dlhopisové fondy, akciové fondy, zmiešané fondy, fondy fondov a fondy pre inštitucionálnych investorov. Pre bežných klientov je určených prvých päť skupín. Najbezpečnejšími fondmi, čo sa týka rozkolísanosti hodnoty podielu, sú fondy peňažného trhu.
Peňažné fondy sú určené pre tých, ktorí majú averziu k riziku, teda k možnému poklesu hodnoty svojej investície, investorov -- začiatočníkov alebo pre tých, ktorý si potrebujú vhodne uložiť dočasné úspory. Tieto fondy sú charakteristické nízkymi až nulovými vstupnými poplatkami a úročením na úrovni termínovaných vkladov. Fondy peňažného trhu investujú hlavne do štátnych peňažných poukážok, teda štátom garantovaných cenných papierov.
Dlhopisové fondy nesú s možným vyšším úročením aj vyššie riziko z poklesu hodnoty investície. Z tohto dôvodu je časový horizont investície, čas od nákupu po predaj podielových listov, väčší a pohybuje sa okolo troch rokov. Dlhopisové fondy majú portfólio zložené z dlhopisov emitovaných štátom alebo podnikom. Platí, že štátne dlhopisy majú nižšie riziko ako korporátne dlhopisy. V portfóliu -- majetku -- fondu sa môže vyskytovať aj malý podiel akcií.
Zmiešané fondy ponúkajú vyšší potenciálny výnos a zároveň aj vyššie riziko než dlhopisové fondy. Platí, že čím viac akcií v portfóliu fondu, tým vyššia rozkolísanosť hodnoty podielu v čase. Tieto fondy sú určené pre tých, ktorí ešte nemajú odvahu investovať priamo do akciových fondov a stanovenie pomeru akcií a dlhopisov radšej zveria do rúk portfóliového manažéra.
Akciové fondy sú zo všetkých fondov najrozkolísanejšie. Čím je fond špecifickejšie zameraný, tým volatilnejší bude priebeh hodnoty jeho podielu. Programy sporenia sú určené najmä pre túto skupinu fondov, pretože efekt z priemernej investície je práve tu najvýraznejší.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 07:48