StoryEditor

Slováci stratili záujem o dlhy

03.02.2010, 23:00
Autor:
borbor

Slováci stratili chuť zadlžovať sa kvôli bývaniu. Prvej stavebnej sporiteľni, ktorá je jednotkou na trhu, sa prepadol počet úverov v porovnaní s vlaňajškom o viac ako polovicu. Objem úverov padol o tretinu. Významné poklesy hlásia aj ostatné dve stavebné sporiteľne.

Žiadna práca, žiadne dlhy
Dôvodom prepadu je hospodárska kríza a nezamestnanosť. "Ľudia sa boja, že nebudú mať úvery z čoho splácať,“ povedal šéf Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš. Hovorkyňa Wüstenrot stavebnej sporiteľne Daniela Vlčková označila správanie klientov za "uvážlivé až zdržanlivé“.

Poisťovne zaznamenali aj nárast. Išlo však o zlyhané úvery či počet žiadostí o zmenu splátkového kalendára. Tých bolo v PSS vlani viac o 400 percent ako rok predtým. Hlavným dôvodom na zmenu splátok bola strata zamestnania.

Nový boj o klientov
Stavebné sporiteľne však boj o klienta nevzdávajú. Okrem zachovania štátnej prémie, ktorá môže ročne dosiahnuť 66,39 eura, ponúka PSS aj mesačne euro navyše ku každému vkladu. Wüstenrot prináša bonifikáciu ročného dvojpercentného výnosu až o ďalšie štyri percentá. ČSOB Stavebná sporiteľňa má zas najvýhodnejší poplatok za uzatvorenie novej zmluvy.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:02