StoryEditor

Malová: Cez víkend sa očakáva nervák v Česku

10.06.2003, 00:00
O výsledku poľského referenda a jeho vplyve na ľudové hlasovanie v ČR hovoríme s Darinou Malovou, ktorá pôsobí na katedre politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a špecializuje sa na teóriu politiky, európsku integráciu.
Ešte v nedeľu dopoludnia to vyzeralo tak, že k volebným urnámne príde dostatok Poliakov. Ako vnímate pozitívny výsledok tamojšieho referenda?
- Je to jednoznačný úspech priaznivcov vstupu do EÚ. V Poľsku je miera euroskepticizmu v porovnaní s inými kandidátskymi krajinami vysoká, nemá celkom jednuduché vzťahy s niektorými krajinami EÚ, namä s Nemeckom, preto to bolo kľúčové referendum aj z pohľadu EÚ.
Čo spôsobilo pomerne vysokú účasť poľských voličov na poslednú chvíľu?
- Je to zrejme dôsledok životného štýlu Poliakov. Nedá sa vylúčiť ani istý vplyv katolíckej cirkvy. Ak farár pri kázni povedal, že si treba plniť aj občianske povinnosti, je možné, že to zarezonovalo. Netreba zabúdať ani na to, že 20 percent pracovnej sily v Poľsku je zamestnaná v poľnohospodárstve, pre nich je sobota pracovný deň.
V porovnaní so Slovenskom výrazne viac ľudí povedalo únii svoje nie. Dá sa povedať, že títo ľudia zachránili výsledok poľského referenda?
- Pod vyššou účasťou sa podpísala celková diskusia k vstupu do EÚ. Na rozdiel od Slovenska ju ovplyvnilo problematizovanie, ktoré viedlo k vyhraneným postojom "áno" alebo "nie". Bol tu dostatok politických a sociálnych aktérov, ktorí hovorili jasné "nie" a zvýšili kvórum potrebné pre platnosť referenda.
Čím to je, že kým na Slovensku sa nesúhlas vyjadroval neúčasťou na referende, Poliaci aj keď nesúhlasili, šli hlasovať?
- Nesúhlas so vstupom na Slovensku nie je jasne artikulovaný. U nás sa pod nízkou účasťou podpísala aj zmätenosť občanov, napríklad voličov Smeru, ktorý hovoril "áno, ale...". To nebola jasná výzva k účasti. K nej by vyzývali tí, ktorí by vraveli jasné "nie".
Čo tento výsledok, spolu s výsledkom zo Slovenska znamená pre ČR, kde bude najbližšie hlasovanie o vstupe krajiny do EÚ?
- Predpokladám, že by mohli zmobilizovať práve odporcov vstupu do EÚ. Dá sa očakávať, že zastúpenie negatívnych hlasov bude v ČR možno vyššie, ako v Poľsku.
Pozitívne výsledky miesto istej eufórie vyvolajú mobilizáciu odporcov integrácie?
- Vyplýva to možno aj z určitej kultúry krajín Višegrádskej štvorky. Oficiálne deklarujeme spoluprácu, na úrovni más je určitá súťaživosť a snaha byť iný. V Čechách je to expremiér a súčasný prezident Václav Klaus so svojou rétorikou o tom, že Česi sú lídri tohto tábora, že sú jediní, kto si môže vybrať a nemusí vstupovať do EÚ.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 16:16