StoryEditor

Ľahké vykurovacie oleje: len špička ľadovca

Podvody s pohonnými látkami sa stávajú čoraz väčším problémom. Štát stráca miliardy korún na spotrebnej dani pri "pančovaní" benzínov a nafty, ale problémy sú aj v maloobchode, kde na zásahy do chemického zloženia palív dopláca spotrebiteľ a jeho motor.
Najväčší prípad v histórii
Najväčšie straty spôsobujú daňové úniky. Štát o dane najväčšmi prichádza vo veľkoobchode s ropnými výrobkami. "Takmer všetky podvody s palivami zastrešuje organizovaná skupina naftárov, ktorá oberá štát o daňové príjmy," povedal HN prvý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak. Odvolal sa pritom aj na prípad tzv. naftárov, možno najkomplikovanejší kriminálny prípad v histórií Slovenska. Polícia zatiaľ spolu stíha 81 ľudí, pričom medzi obvinenými okrem iného figuruje napríklad aj poslankyňa za SDKÚ Libuša M., guinejský konzul Jozef O. či osoby blízke Mikulášovi Černákovi. Primiešavaním nezdanených ľahkých vykurovacích olejov do nafty mohli podľa posledných odhadov polície štát pripraviť až o 1,8 miliardy korún. O prípade v súčasnosti rozhoduje Najvyšší súd. Polícia však sleduje aj ďalšie prípady.

Úbytok 30 miliárd
O vyjadrenie únikov nepriamych daní na Slovensku sa prvýkrát pokúsilo ministerstvo financií. Podľa jeho odhadov štát vlani na únikoch pri všetkých spotrebných daniach a DPH stratil približne 30 miliardy korún. Nevylučuje to ani námestník generálnej riaditeľky Daňového riaditeľstva SR pre kontrolu daní a daňovú exekúciu Emil Burák.
Úniky pri daňovo zvýhodnenej nafte a benzínoch, napríklad pre podniky zabezpečujúce výkony vo verejnom záujme, nie sú časté a tieto firmy patria medzi menej rizikové. Ale stane sa. Ako konštatuje hovorkyňa colnej správy Silvia Balázsiková, napríklad tzv. červenú naftu pre poľnohospodárov zneužívajú do svojich vozidiel aj fyzické osoby.
Ostatné spôsoby, ako podvádzať pri dovoze pohonných látok, sú už evergreenmi. Dovozcovia často deklarujú inú - daňovo výhodnejšiu - komoditu v porovnaní s tou, čo v skutočnosti dovážajú. Rozdiely bývajú aj v deklarovanom množstve. Dovezie sa viac, než z čoho sa oficiálne odvedie daň.
Aj Slovenská asociácia petrolejárskeho priemyslu už dávnejšie upozorňovala na to, že niektorí poľnohospodári predávali tzv. červenú naftu nelegálne za nižšie ako maloobchodné ceny ostatným motoristom alebo neznačkovým čerpacím staniciam. Tá sa totiž pri použití špeciálnych prídavných látok môže používať aj v bežných dieselových motoroch osobných automobilov. Títo "obchodníci" pritom predanú naftu evidujú v povinných výkazoch spotreby.

Colníci s novou praxou
Správa a výber spotrebnej dane z minerálneho oleja prešli začiatkom roka z Daňového riaditeľstva na colné orgány. Jedným z ich najpálčivejších problémov sú momentálne podľa Balázsikovej nelegálne dovozy minerálnych olejov z Ukrajiny. Ukrajinci sa čoraz častejšie snažia doviezť palivá bez toho, aby z nich odviedli daň. Prepravujú ich zväčša v upravených nádržiach väčších osobných áut, ktoré sú prispôsobené na prevoz až dvojnásobku pôvodného objemu nádrže. "Rozmery podvodov vo finančnom vyjadrení nie je možné vyčísliť," dodáva Balázsiková.
Colná správa môže delikventom podľa zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja či zákona o správe daní a poplatkov vyrubiť pokutu do jedného milióna korún alebo sa vyvodí trestnoprávna zodpovednosť a prípad vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní. Colníci kontrolujú špeciálne podniky, ktoré využívajú zvýhodnené palivá (okrem poľnohospodárov napríklad aj železničné firmy).
Iné rekordné daňové podvody v roku 2003
-Neznámy páchateľ predložil daňové priznanie na spotrebnú daň z liehu za 206 mil. Sk. Uhradil len tri milióny
-Pracovníci firmy v Kalinove neodviedli preddavky na daň z miezd zamestnancov v hodnote 8,7 mil. Sk
-Neznámy páchateľ predložil daňové priznanie na spotrebnú daň z liehu za 206 mil. Sk. Uhradil len tri milióny
-Neznámy páchateľ za svoju firmu v Trenčíne vytvoril celkový daňový dlh 55,5 mil. Sk
-Neznámy páchateľ predložil daňové priznanie na spotrebnú daň z liehu za 206 mil. Sk. Uhradil len tri milióny
-Zamestnanec ukrajinskej firmy chcel na Slovensko doviezť tri miliardy cigariet. Štát by prišiel o 27 miliónov
-Neznámy páchateľ predložil daňové priznanie na spotrebnú daň z liehu za 206 mil. Sk. Uhradil len tri milióny
-Konateľ troch firiem z Košíc na základe fiktívnych faktúr skrátil DPH o 110 miliónov korún
Zdroj: PZ SR

 

Čo je daňový únik
-Zatajenie príjmov, ktoré podliehajú dani, ako aj skutočností vplývajúcich na výšku daňovej povinnosti
-Uvedenie nesprávnych údajov v daňovom priznaní a iných dokumentoch rozhodujúcich pre zdanenie
-Falšovanie údajov v daňových dokladoch
-Neoprávnené uplatňovanie odpočtu DPH
-Uplatnená nesprávna sadzba dane
-Deklarovanie vývozu, ktorý sa neuskutočnil
-Vykazovanie nadhodnotených, či neexistujúcich výdavkov
-Podhodnotenie majetku, ktorý je predmetom dane
Zdroj: HN, MF SR

01 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kandidáti sú s výsledkami z Kodane spokojní 02 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príprava na "veľký tresk" v Európskej únii sa v Kodani zavŕšila 03 - Modified: 2002-12-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo získali navyše
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 19:17