StoryEditor

Súd zamietol Soboňovu žalobu

18.09.2003, 00:00

Vrátenie 51 percent akcií Kúpeľov Sliač a Kováčová po tom, čo Fond národného majetku 6. júla 1999 jednostranne odstúpil od privatizačnej zmluvy s firmou Corvas ovládanou poslancom Viliamom Soboňom, bolo právne v poriadku. Rozhodla o tom včera samosudkyňa Krajského súdu v Bratislave Katarína Stránska, ktorá v prvostupňovom konaní zamietla žalobu Soboňovho Corvasu o neplatnosť jednostranného odstúpenia od zmluvy.
Súd akceptoval argumenty fondu, že tri dodatky k pôvodnej privatizačnej zmluve uzatvorenej 5. októbra 1995, ktorými FNM neskôr posunul Corvasu splátkový kalendár, odložil záväzok investícií a odpustil povinnosť vytvoriť 240 pracovných miest, hrubým spôsobom obchádzajú zákon a jeho účel, a preto sú absolútne neplatné. Zákon porušil FNM aj preto, že zmluvu možno meniť iba vtedy, ak vyjdú najavo skutočnosti, ktoré pri rozhodnutí o privatizácii neboli známe. Takéto dodatky v neprospech fondu urobilo v privatizačnej zmluve krátko pred voľbami roku 1998 vedenie fondu ovládané koalíciou HZDS-ZRS.
Súčasné vedenie namietalo, že ak by aj súd uznal dodatky k zmluve za platné, Corvas nesplnil ani ďalšiu podmienku pôvodnej zmluvy: neumožnil zamestnancom reálne si zakúpiť desať percent akcií kúpeľov, ale podmienil to kúpou balíkov po 50-tisíc korún a zamestnanecké akcie "pre nezáujem" pracovníkov nevydal.
Podľa pôvodnej zmluvy mal Corvas nadobudnúť 127-tisíc kusov akcií (51 percent základného imania) za 151,6 milióna korún. Fond tvrdí, že prvú splátku - 30,3 milióna - si privatizér požičal od Kúpeľov Sliač a Kováčová a že keby FNM nebol svojpomocne obsadil kúpele, hrozila kúpeľom i fondu ujma na majetku. Fond na základe dvoch predbežných opatrení súdu má však zákaz disponovať týmito akciami a podľa právneho zástupcu fondu Eduarda Jurovatého musí tento zákaz dodržiavať, až kým nebude včerajší rozsudok súdu právoplatný.
Viliam Soboňa sa chystá odvolať na Najvyšší súd SR. "Rozhodnutie súdu je pre mňa nepochopiteľné," uviedol včera pre TASR Soboňa s tým, že krajský súd sa dávnejšie vydanými predbežnými opatreniami Najvyššieho súdu SR voči krokom FNM pri ovládnutí kúpeľov vôbec nezaoberal. Súd však včera odobril aj postup Strediska cenných papierov SR, ktoré po doručení jednostranného odstúpenia od zmluvy previedlo akcie naspäť na účet fondu a aj v tomto bode Soboňovu žalobu zamietol.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:49