StoryEditor

V Kodani padne posledné slovo

12.12.2002, 23:00

Niekoľkoročné úsilie Slovenska o vstup do Európskej únie by sa malo zavŕšiť dnes na summite šéfov štátov a vlád členských krajín únie v Kodani. "Do Kodane odchádzame s vierou, že sa budeme vracať už ako krajina pozvaná k rozšíreniu Európskej únie. Toto je náš jasný cieľ," povedal včera na palube vládneho špeciálu premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý na summit odcestoval s hodinovým oneskorením pre nezhody vo vládnej koalícii.
Do Kodane odchádzal premiér s vedomím dobrej pozície Slovenska v rokovaniach s EÚ. "Ak obhájime túto našu dobrú pozíciu, tak budeme spokojní," uviedol pričom dodal, že to neznamená, že sa Slovensko počas dnešných rokovaní nepokúsi získať viac.
Slovensko v zásade vyriešilo s úniou všetky otázky bilaterálneho charakteru, otvorené zostali len dve alebo tri, ktoré sú spoločné pre všetky rokujúce krajiny. Kľúčovou snahou je podľa Dzurindu maximálne vyčerpať berlínsky rámec stanovený v roku 1999.
Spokojnosť Dzurindu vyplýva z toho, že Slovensko si oproti predchádzajúcej dánskej ponuke vybojovalo jedno z najväčších zlepšení. Získalo dodatočné zdroje na rozvoj vidieka a na odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Dostalo aj prostriedky na prispôsobenie slovensko-ukrajinskej hranice takzvaným schengenským kritériám. Dáni zlepšili ponuku o ďalšie milióny, napríklad na spoluprácu v Bohuniciach aj po roku 2006 a zvýšili aj kvótu na izoglukózu. Slovenskí vyjednávači sa tak dostali do úlohy, keď sa na rozdiel od svojich poľských či českých kolegov nemajú prečo vyhrážať krachom rokovaní.
Na otázku, či sa Slovensko bude spoliehať na nespokojné Poľsko, Dzurinda odpovedal, že budeme v tomto smere vystupovať aktívne. Nekonkretizoval však akým spôsobom. "Sú oblasti, kde sme my dokázali preraziť, inokedy to bola ČR, Poľsko či Maďarsko," povedal premiér. Platí princíp, že ak únia ponúkne lepšie podmienky iným kandidátom, tak to bude platiť aj pre nás.
Napriek ozývajúcim sa hlasom o roztrieštenosti V4, vidí Dzurinda jej budúcnosť pozitívne. Myslí si, že sa bude vyvíjať podobne ako Benelux. Posledné mesiace sú podľa jeho slov dôkazom, že toto partnerstvo sa môže stať silnou a vplyvnou skupinou v únii.
Dzurinda odmieta inštitucionalizáciu tohto zoskupenia s tým, že to nie je potrebné. "Naša vyše desaťročná spolupráca je dôkazom toho, že nepotrebujeme umelé inštitúcie," dodal. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR József Berényi, ktorý nedávno nastolil túto otázku, by mal podľa premiéra zvažovať svoje slová. "Nemá na to kompetenciu, oprávnenia a obávam sa, že ani skúsenosti," okomentoval Berényiho iniciatívu premiér.
Slovenský vyjednávací tím, ktorý včera do Kodane pricestoval pod vedením hlavného vyjednávača Jána Figeľa, v priebehu dnešného dňa absolvuje sériu bilaterálnych rokovaní, na ktorých by sa mali uzavrieť posledné otvorené otázky. Potom by už nič nemalo brániť Slovensku v ukončení prístupových rokovaní. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan pricestuje do Kodane dnes.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 14:51