StoryEditor

Polícia spravila mafii u nás jeden z najhorších dní

15.11.2011, 23:00
V policajnej sieti skončili členovia z najväčších zločineckých skupín na Slovensku -- tzv. piťovci.

V rámci akcie s krycím menom Eden bol zadržaný aj ich boss Juraj O., prezývaný Piťo.

Policajný zásah, ktorý minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) označil za pravdepodobne najväčší od vzniku SR, pripomínal scénu z akčného filmu. Do domu údajného mafiánskeho bossa v bratislavskom Lamači včera nadránom vtrhli kukláči. Na pozemok sa dostali priamo z vrtuľníka, prístupovú cestu vedúcu k domu uzavreli. Kukláči vybili na dome okná a vtrhli dnu. „Ak si doteraz niektorí bossovia slovenskej mafie mysleli, že stoja nad zákonom, táto akcia ich presvedčila o opaku,“ povedal Lipšic. Bližšie informácie nezverejnil, na prípad uvalila polícia prísne informačné embargo.

V rukách polície skončilo 20 osôb, celkovo obvinili z rôznej majetkovej a násilnej trestnej činnosti až 23 ľudí. Advokát Peter Filip, ktorý by mal Juraja O. zastupovať, včera odmietol na zásah polície reagovať.

Podľa ministra Lipšica sa pri zatýkaní viacerí z gangu piťovcov pokúsili o útek. „Akcia bola vykonaná vysoko profesionálne. Napriek tomu, že sa obvinení pokúsili utiecť, podarilo sa zadržať všetkých, o ktorých mali orgány činné v trestnom konaní záujem.“ Do akcie bolo nasadených celkovo 350 policajtov. Išlo najmä o príslušníkov špeciálnych jednotiek. O konkrétnom znení obvinení a zadržaných osobách má ministerstvo vnútra informovať do konca týždňa.

„Prebiehajú procesné úkony ako výsluchy a domové prehliadky. Vyšetrovanie je v začiatkoch,“ vysvetlil opatrnosť v informovaní verejnosti Lipšic. Susedia domu v bratislavskom Lamači obohnaného dvojmetrovým betónovým múrom žiadnu streľbu ani výbuchy nepočuli. Zobudil ich až prílet vrtuľníka.

„Prišiel presne o štvrtej. Svietil na jeho (Piťov) dom. Bolo tu množstvo policajných áut,“ povedala pre HN suseda údajného bossa Jana Jamrišková.Ľudia o Piťovi hovoria ako o bezproblémovom susedovi. „My sme boli dobrí susedia. Nemôžem sa o ňom vyjadriť v zlom. On bol dobrý človek. Aké aktivity mal mimo, to ja neviem,“ uviedol Bohumil Krajačič, ktorý býva priamo oproti domu, v ktorom kukláči zasahovali.

„Keď som raz zapadla autom, dokonca mi pomohol,“ dodáva Jamrišková. „Nemôžem na neho povedať ani pol krivého slova,“ hovorí aj jej manžel Anton. Susedia tvrdia, že z Piťa žiadny strach nemali. „Policajti tu hliadkovali častejšie, ale aspoň sme boli strážení,“ dodala s úsmevom Jamrišková. Milan Janásik

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:07