StoryEditor

Štátne tendre bude kontrolovať žena. Fico si vybral sám

24.05.2012, 00:00

O osude lukratívnych štátnych tendrov na výstavbu diaľnic či modernizácii železničných tratí bude rozhodovať žena. Novou šéfkou Úradu pre verejné obstarávanie sa stane Zita Táborská. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa už rozhodol nečakať na kandidátov opozičného KDH a vybral si ju spomedzi troch uchádzačov výberového konania, ešte z čias vlády Ivety Radičovej.

"Ja si už opozičnejšieho kandidáta predstaviť neviem," vyhlásil Fico s tým, že dodržal nepísané pravidlo -- post šéfa tendrového úradu má patriť opozícii. Na sto percent však toto tvrdenie platiť nemusí. Táborská pracovala podľa oficiálneho životopisu v bratislavskej akciovke Elektrovod Holding v rovnakom období, keď, dnes už Ficov minister hospodárstva, Tomáš Malatinský tam bol predsedom predstavenstva.

Úrad vlády SR odmieta, že aj vďaka tomu uspela. "Zita Táborská je nespochybniteľnou odborníčkou vhodnou na túto funkciu," uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Hudáková.
Minister Malatinský na otázky nereagoval.

Zitu Táborskú vybral Fico bez verejného vypočutia, ktorým sa mala pôvodne zakončiť súťaž na šéfa ÚVO počas minulej vlády. Do najužšieho výberu sa pred pádom Radičovej vlády dostali okrem nej ešte dvaja uchádzači.

Iba Táborská

HN sa podarilo zistiť, že Fico s nimi už rátať nemohol. Peter Kubovič dnes pracuje na ministerstve zahraničných vecí, a miesto meniť nechce, a Michal Maťaš má stranícku knižku Smeru-SD. "Premiéra by mohli obviniť, že ÚVO obsadil Smer," dôvodí Maťaš.

Fico oslovil Táborskú už pred viac ako dvoma týždňami. "Opýtal sa, či platí môj podaný projekt a či by som sa zaujímala o tento post, ak by prišlo k tomu, že sa opozícia nedohodne," povedala HN Táborská. Jej nominácia sa pozdáva aj sociálnym partnerom. "Budem sa snažiť s ňou v najbližšom čase stretnúť a informovať ju o problémoch, ktoré pociťujeme pri verejnom obstarávaní," povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Dvonč. Zamestnávatelia ju osobne nepoznajú, ale vítajú, že je odborníčkou. "Bolo tam štandardné výberové konanie," myslí si prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Ohrdnuté KDH
Včerajšia nominácia Táborskej zaskočila KDH, ktoré malo podľa opozičných dohôd nárok na šéfa ÚVO. "Otázne je, či sú to jeho autonómne rozhodnutia, alebo sa potvrdzuje vplyv finančných skupín, ktoré si neželajú účinnú kontrolu," reagoval Ján Figeľ.

KDH so svojimi politickými nomináciami napokon nepochodilo pre nesúhlas sociálnych partnerov, ktorých Fico vtiahol do rozhodovania. "Zamestnávatelia nevyslovili výhrady voči nominantom KDH," presviedčal včera médiá Figeľ, ktorý ešte v predvečer zasadnutia vlády diskutoval s Ficom. Zamestnávatelia však Figeľove slová pre HN popreli. "Preferovali sme apolitického kandidáta," hovorí Machunka. "Žiadna dohoda neexistovala. Nekonzultovali s nami svoje nominácie," potvrdil viceprezident RÚZ Jozef Špirko. KDH navrhovalo svojho zakladajúceho člena Petra Macha a neskôr straníka Emila Kočiša. "My už ďalej nemôžeme čakať na to, kým opozícia bude schopná dohodu dosiahnuť. Aby sme nevyvolali žiadne pochybnosti, vybrali sme človeka z výberového konania na Úrade vlády z čias Ivety Radičovej," vysvetľoval svoj krok Fico.

Rozdelená opozícia
Opozičné strany nemajú jednotný postoj na Ficovo rozhodnutie. Väčšina ho vníma ako ujmu. Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára vláda porušila zvykové právo. "Premiér dlhodobo tvrdil, že tento post patrí opozícii a neskôr začal jeho obsadenie podmieňovať." Podobne to vidí aj šéf liberálov Richard Sulík. "Nedodržal slovo ani v tomto prípade." Líder Obyčajných ľudí viní zo situácie KDH. "Nebolo schopné nájsť naozajstného odborníka, s ktorým by uspelo aj u zamestnávateľov, aj v ZMOS," uviedol Igor Matovič, ktorý od začiatku nesúhlasil s politickou nomináciou. Figeľ sa bráni, že Fico nastavil kritériá zámerne tak, aby ich nedokázali splniť. "Celý čas robil všetko pre to, aby nielen vláda bola jednofarebná, ale aj kontrolné orgány," tvrdí. KDH po strate ÚVO zostane bez akéhokoľvek postu, pretože opozícia si už podelila zvyšné miesta. "Opozičné dohody platia," povedal hovorca Matej Kováč. O všetkých nomináciách bude rozhodovať parlament na júnovej schôdzi.

Kto je Zita Táborská
Stavebná inžinierka a lektorka verejného obstarávania. Štyri a pol roka pracovala na Úrade pre verejné obstarávanie. Počas dvoch rokov bola v Slovenských elektrárňach zodpovedná za verejné obstarávanie. Pôsobila aj ako obchodná manažérka Firmy Elektrovod Holding, a. s. Je konateľkou v rodinnej poradenskej firme JupE JT, s. r. o. V septembri 2011 postúpila do najužšieho výberu na post predsedu ÚVO, ktorý organizovala vtedajšia premiérka Iveta Radičová.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:32