StoryEditor

Plyn drahší nebude, odkazuje nám Miškov

05.08.2011, 00:00
Slováci za žaloby Slovenského plynárenského podniku na štát vyššími cenami plynu nezaplatia.

Slováci za žaloby Slovenského plynárenského podniku (SPP) na štát vyššími cenami plynu nezaplatia. Tvrdí to ministerstvo hospodárstva. Podľa informácií zverejnených v denníku Pravda totiž najväčší dodávateľ plynu na Slovensku podal spolu 15 žalôb proti rozhodnutiam Rady pre reguláciu o cenových návrhoch, ktoré zablokovali vyšší nárast cien plynu.

Plynári dlhodobo tvrdia, že štát ich núti k stratám, keďže zamieta ich požiadavky na zdražovanie.

Miškov a spol. sú v pohode
Rezort na čele s Jurajom Miškovom (SaS) odkazuje domácnostiam, že na spory nedoplatia. „Nie je dôvod na obavy. Žaloby SPP nebudú mať vplyv na ceny a neobávame sa arbitráže,“ reagoval hovorca ministerstva Róbert Merva.

Plynárenský podnik sa k zverejneným informáciám nevyjadril. Zdroj z vedenia podniku však HN potvrdil, že manažment si týmto plní svoje povinnosti voči akcionárom. Merva taktiež vníma aktivitu SPP len ako formálnu záležitosť. Ak by súd dal za pravdu žalobcovi, podľa neho by to mohlo znamenať, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví bude musieť znovu vydať rozhodnutie o cenových návrhoch. S cenami však nepohne.

Regulátor pritom už zvýšil faktúry domácnostiam dvakrát v tomto roku. V januári o štyri a pol percenta a v júli o sedem percent.

Jahnátek: Je to nezmysel
Žaloby SPP neberie vážne ani bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). „Pokladám to za úplný nezmysel. Je to len hra na opičky a na zastrašovanie občanov,“ zhodnotil exminister.

Zatiaľ ešte nie je jasné, kedy sa začnú súdne pojednávania. Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak odkázal, že to bude závisieť od vyťaženosti senátu a od dátumu podania žalôb. Jasnejšie v celej veci by mohlo byť o jeden až dva mesiace.

Najväčší dodávateľ plynu pre domácnosti na Slovensku tvrdí, že v minulom roku stratil v tomto segmente až 70 miliónov eur. Prstom ukazuje na regulačný úrad. Ak by vraj regulátori na čele s Jozefom Holjenčíkom (nominant Smeru-SD) nezamietli ich požiadavky na rast cien, podnik by hospodáril vyrovnane.

V tomto roku vraj SPP zaknihuje rovnakú stratu, regulátor totiž odmietol ich požiadavky na zvyšovanie ceny v júli a v septembri spolu až o 40 percent. Úrad niekoľkokrát zopakoval, že za svojimi rozhodnutiami si stojí a nevidí dôvod na výraznejšie zdražovanie, než aké pripustil. K žalobám sa Holjenčík pre Pravdu nevyjadril a nám včera nedvíhal telefón.

Ďalším krokom plynárenského podniku po zamietnutí žalôb na slovenských súdoch by mohlo byť posunutie sporov na medzinárodný súd. Podľa informácií HN podnik niekoľkokrát varoval ministerstvo hospodárstva, že straty si bude nárokovať naspäť v arbitráži. Oficiálne však SPP nikdy túto možnosť nepotvrdil. Bývalý šéf predstavenstva plynárov pripustil iba kroky na domácich súdoch.

Ďalším sporným bodom medzi štátom a najväčším domácim energetickým podnikom bol zákon predchádzajúcej vlády Roberta Fica. Takzvaný lex SPP podmieňoval zvyšovanie cien plynu tým, že takýto návrh schváli valné zhromaždenie podniku. V ňom má zastúpenie aj štát, Slovensko vlastní totiž 51 percent akcií spoločnosti. Kontroverzný zákon zrušila nová vláda. Miškov totiž presadzuje politiku, podľa ktorej má o cenách energií rozhodovať jedine nezávislý regulačný úrad bez akýchkoľvek zásahov politikov.

01 - Modified: 2004-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzske centrum vedy
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:29