StoryEditor

Malová: Referendum o budúcnosti potomkov

16.06.2003, 00:00
Česko sa stalo siedmou krajinou, kde sa úspešne uskutočnilo referendum o vstupe krajiny do EÚ. Čo tento výsledok znamená pre ČR?
- Pre vládnu garnitúru a väčšinu občanov je to úspech. Stranám ako napr. KSČM sa napriek disciplinovanému voličstvu a relatívne širokej podpore nepodarilo prebudiť nacionalistické a izolacionistické chúťky. Ani tajomná rétorika prezidenta Václava Klausa a ODS nespôsobila významné zmeny v postojoch obyvateľstva.
A čo pre EÚ?
- Pre EÚ a všetky postkomunistické krajiny to znamená naplnenie dlhodobého cieľa po roku 1989 - zjednotenie východnej a západnej Európy.
Platnosť referenda v ČR na rozdiel od Slovenska nebola podmienená 50-percentnou účasťou. Čo ovplyvnilo účasť?
- V prvom rade je to iná história referenda v ČR. Dlho trvalo, kým sa referendum inštitucionalizovalo. Najmä vláda, ktorú viedla ODS, nebola tejto forme priamej demokracie naklonená. Pre Čechov to bolo prvé referendum, mali inú motiváciu. Ďalšou vecou je, že polarizácia spoločnosti v otázke vstupu do EÚ bola oveľa vyššia ako na Slovensku.
Prečo bolo tak veľa ľudí proti?
- V Česku sa o vstupe dlho diskutovalo. Europesimistické názory bývalého premiéra a súčasného prezidenta polarizovali spoločnosť a spochybňovali nutnosť vstupu do EÚ.
Pri porovnaní krajín, kde už referendum o vstupe do EÚ bolo, vyznieva Slovensko ako eurooptimistické a ČR ako euroskeptická krajina. Prečo taký rozdiel?
- Je to spôsobené rozdielnou históriou od rozdelenia federácie. Vývoj politickej stability, ekonomického vývoja a reálnej životnej úrovne bol odlišný. ČR bola, takpovediac, výkladnou skriňou úspešnej postkomunistickej transformácie. Na Slovensku sme mali v tomto smere problémy, preto sa pre mnohých občanov EÚ stala želateľnou kotvou, kam sa krajina má uberať, aby sa poistil budúci vývoj. V Česku zároveň pravicové strany a extrémna ľavica živili pôdu na rozvoj euroskeptických postojov.
Pre mnohých bola prekvapujúca podpora vstupu u voličov komunistickej strany, ale aj ODS, ktorá vyzvala svojich priaznivcov hlasovať "za" až tesne pred referendom.
- Význam zohrala silná generačná solidarita. Tak ako na Slovensku, aj v ČR sa staršia generácia zúčastnila na referende a hlasovala "za", lebo EÚ a členstvo v nej spája s budúcnosťou svojich potomkov.
Komunisti pohrozili, že chcú výsledky referenda prekontrolovať. Obvinili priaznivcov integrácie, že sa mohli pokúsiť výsledok referenda zmanipulovať.
- V tejto aktivite vidím nerozvážnu emocionálnu reakciu. Nechcú akceptovať, že ich disciplinovaní voliči hlasovali proti straníckej línii.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. jún 2024 02:42