StoryEditor

Česko má novú vládu

16.07.2002, 00:00

Mesiac po parlamentných voľbách má Česká republika novú vládu. Prezident Václav Havel včera na Pražskom hrade vymenoval členov kabinetu, ktorý povedie šéf Českej strany sociálno-demokratickej (ČSSD) Vladimír Špidla. V 17-člennej koaličnej vláde majú sociálni demokrati 11 zástupcov, KDU-ČSL a Únia slobody-DEU, ktoré tvoria volebné zoskupenie Koalícia, majú po troch kreslách.
Havel vyjadril vieru, že Špidlova vláda dovedie ČR do Európskej únie. "Verím, že táto vláda vytvorí tím, že si získa uznanie verejnosti za svoje výkony. Verím a dúfam, že bude vládou stabilnou, ktorá vydrží vo svojom postavení po celé funkčné obdobie," povedal prezident, ktorý Špidlu vymenoval do funkcie premiéra už v piatok. Z Pražského hradu sa členovia novovymenovanej vlády odobrali do Lánov, kde položili kvety na hrob prvého československého prezidenta T. G. Masaryka. Potom sa vláda zišla na svojom prvom zasadnutí.
Novým šéfom českej diplomacie je šéf ľudovcov Cyril Svoboda, ktorý nedávno povedal, že jednou z hlavných priorít zahraničnej politiky vlády bude pokračovanie nadštandardných vzťahov so Slovenskom a podpora jeho vstupu do NATO. Sociálni demokrati obsadili ďalšie silové rezorty. Na ministerstve obrany zostáva Jaroslav Tvrdík, na čele rezortu vnútra Stanislav Gross, financiám odvčera šéfuje Bohuslav Sobotka a ministrom priemyslu a obchodu sa stal Jiří Rusnok. Vládna koalícia disponuje v 200-člennej Poslaneckej snemovni tesnou väčšinou 101 hlasov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 07:22