StoryEditor

Skrachované sklárne získali Poórovi ľudia

20.09.2012, 00:00
Skrachované sklárne Slovglass , ktoré sa dostali do problémov, majú nového majiteľa.

Skrachované sklárne Slovglass z Poltára, ktoré sa do problémov dostali počas prvej vlny krízy, majú nového majiteľa. Stala sa ním akciová spoločnosť Convey, ktorá za ne dala najvyššiu ponuku. V tendri konkurzného správcu porazila zvyšných dvoch záujemcov, ktorí na rozdiel od víťaza pôsobia v sklárstve dlhodobo. Ide o nemeckú skupinu AHG a českého miliardára Otakara Moťku. Nemci ponúkli za Poltár 900-tisíc eur, čo však nestačilo. Firma Convey, ktorá je v oblasti sklárstva celkom neznáma a neskúsená, ponúkla 910-tisíc eur a súťaž vyhrala. Vyplýva to zo zápisnice, ktorú majú HN k dispozícii.

Stopy vedú k Poórovi
Convey je spoločnosť so zaujímavými predstaviteľmi a adresou. V jej orgánoch pôsobia ľudia blízki veľkopodnikateľovi Vladimírovi Poórovi, ktorý býval označovaný za vplyvnú postavu v pozadí strany Smer-SD. „K tejto téme sa nemám ani len dôvod vyjadrovať,“ odkázal HN Poór cez svoju asistentku po tom, čo sme ho kontaktovali s otázkami.

Členkou Dozornej rady Convey je Soňa Horňáčková. Tá pôsobila aj vo firme VIP Handling. Je to podnik, ktorý na bratislavskom letisku vybudoval hangár pre parkovanie lietadiel a ktorého predsedom predstavenstva je Poórov príbuzný Juraj Poór. Zaujímavá je tiež samotná adresa Convey a Juraja Poóra. Podľa Obchodného registra SR obidvaja sídlia na rovnakej bratislavskej ulici, a to Vysoká 16.

Sklárne ničila kríza
Slovglass bol známy tým, že vyrábal sklo z olovnatého krištáľu. Vo svete je takýchto firiem minimum. Do problémov sa dostal v krízovom roku 2008, kedy stratil objednávky. Ťažkosti tiež spôsobili silnejúci kurz koruny a rast cien za energie. Vedenie Slovglassu chcelo konkurzu predísť rokovaniami s bankami a investormi, čo dopadlo neúspešne.

Na Vysokej 16 okrem Convey sídli ešte ďalších šesť firiem, a to AKN, Business information Pressburg, Art Byzant, V+ Advertising, Mynor a B&V Electronics. Je tu uvedené aj meno Juraja Poóra. Z vonkajšieho pohľadu sa pritom dá tvrdiť, že nejde výlučne o kancelársku budovu, na horných poschodiach sa môžu nachádzať aj byty.

Nemcom ušiel o vlások
HN sa snažili spojiť s konkurzným správcom Ladislavom Kokavcom, do konca uzávierky však nedvíhal telefón a nereagoval ani na sms. HN kontaktovali aj tlačový odbor Úradu vlády SR. Dôvod bol ten, že premiér Robert Fico sa pred letom Poltáru zaručil, že štát pomôže sklárňam nájsť investora. Odpoveď na otázku, či už Fico o novom investorovi vie a čo naň hovorí, sme do konca uzávierky taktiež nedostali.

Spoločnosť Convey získala Slovglass doslova o vlások. Ponúkla za ne 910-tisíc eur, nemecká skupina AHG, ktorej patria napríklad sklárne German Crystal, dala len o 10-tisíc eur menej. HN sa snažili s Nemcami spojiť, do konca uzávierky nám však neodpovedali. Aj títo Nemci, aj český miliardár Otakar Moťka, ktorý sa do tendra prihlásil cez firmu Bestray, HN pred pár týždňami svoj záujem potvrdili, ako i to, že by zamestnali približne 300 ľudí. Podobný počet v Slovglasse pracoval aj pred konkurzom.

Zabezpečenie rastu
Kolo, z ktorého vzišla Convey ako víťaz, bolo v poradí druhým. Sklárne Slovglass, ktoré sídlia v známej hladovej doline, sa do konkurzu dostali začiatkom tohto roka. Už raz bol na ne vypísaný konkurz, do ktorého sa však nikto neprihlásil. Bol totiž limitovaný cenou, ktorá musela byť vyššia ako 70 percent hodnoty podniku. Ten súd ohodnotil na viac ako štyri milióny eur. Podľa investorov, ale aj podľa managing partnera KPMG Ľuboša Vanča, to bola prestrelená suma. Nemci vtedy chceli za Slovglass ponúknuť maximálne jeden milión eur.

AHG aj Moťka pre HN pred časom priznali, že v prípade, že získajú Slovglass, budú sa uchádzať aj o štátnu podporu, pričom by preinvestovali milióny eur.

Podľa Vanča nezáleží na tom, či Slovglass získajú Slováci, prípadne firmy už u nás pôsobiace. „Ide tu o to, či firma, ktorá Slovglass získa, má skúsenosti v sklárstve a bude vedieť vrátiť výrobu do Poltára, ako aj zabezpečenie jej rastu a expanzie na nové trhy,“ tvrdí.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 12:37