StoryEditor

Štát vedel, že daniari môžu skolabovať

21.02.2012, 23:00
Už v novembri sa vedelo, že informačný systém daniarov asi nebude fungovať.

Štát už v novembri vedel o hrozbe, že sa nepodarí rozbehnúť informačný systém KONS. Systém presadzoval Miroslav Mikulčík, šéf Kompetenčného centra a blízky spolupracovník ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS). Nik však nezakročil a vo februári tento informačný systém u daniarov skolaboval. Štát tak mal problém vracať firmám preplatky DPH či dávať potvrdenia o platobnej disciplíne. 


Čo Mikloš (ne)vedel
„Na testovanie bolo predložených len 50 percent požiadaviek, pričom aj dodané požiadavky zahŕňajú funkčnosť len na 40 percent,“ píše sa napríklad na adresu KONS-u v záveroch z porady Daňového riaditeľstva z 25. novembra, ktoré majú HN k dispozícii.

Mikloš tvrdí, že o problémoch nevedel. „Podľa našich informácií to bol projektový report a netýkal sa ministerstva financií,“ reagoval na obsah dokumentu pre HN hovorca rezortu Martin Jaroš.

Odvolaný šéf Finančného riaditeľstva Igor Krnáč uviedol, že o nepripravenosti systému vedel minimálne Mikulčík – v tom čase Miklošov poradca pre túto problematiku. „Mali sme k tomu tri porady. Na jednej z nich bol prítomný aj pán Mikulčík.“ Samotný Mikulčík včera nedvíhal telefón.

Po prevalení problémov so systémom nastúpil poslanecký prieskum a kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR. Mikloš napokon pripustil problém a odvolal šéfa Finančného riaditeľstva, ale sám vo funkcii zostane. Prezident SR Ivan Gašparovič už v tom kvôli marcovým predčasný voľbám nevidí zmysel.

Za systémom je Mikulčík
Problematický systém KONS mal nahradiť doterajší systém daniarov. Vyrábala ho aj firma Bank Pro Soft. V nej mala v minulosti podiel aj firma, v ktorej pôsobil Mikulčík. Na zákazkách ukrytých pod spornou zmluvou medzi štátom a spoločnosťou IBM podľa všetkého zarobila aj spoločnosť Dimano, kde Mikulčík sedel v dozornej rade.

„Som toho názoru, že to, čo tento rezort pokazil, nech čo najrýchlejšie dá do poriadku. Dosadiť tam nových ľudí, ktorí problém nepoznajú, by asi nebolo racionálne,“ vysvetlil prezident Ivan Gašparič svoje rozhodnutie ponechať vo funkcii Mikloša.

Opačný názor má opozícia. „Zodpovednosť padá na Miklošovu hlavu,“ reagoval exminister financií Ján Počiatek.
Miklošovi včera vrátili úder aj predstavitelia firmy Novitech, ktorých Mikloš obvinil z toho, že čiastočne môžu za dnešný chaos na daňových úradoch. Zdôvodnil to tým, že
Novitech neposkytol súčinnosť pri budovaní KONS-u. „Novitech razantne odmieta všetky takéto obvinenia na našu adresu,“ povedal jeden z riaditeľov Jozef Balún. Ten pripomenul, že listom informovali ministra Mikloša o nepripravenosti KONS-u už vlani 10. novembra. Štátu ponúkajú vlastný systém RDS, ktorý pokrýva potreby daniarov, keďže pre nich dodávali informačný systém už takmer 20 rokov. Tvrdia tiež, že by ho vedeli nasadiť do týždňa.

„Tí, ktorí sa výraznou mierou pričinili svojou nesúčinnosťou o to, že takáto situácia vznikla, dnes argumentujú tým, že oni upozorňovali na to, že vznikne?“ reagoval včera Mikloš. Štát pritom už pripravuje žalobu na Novitech. „Tešíme sa na prípadný súdny spor o nesúčinnosti,“ odkázal ďalší predstaviteľ firmy Peter Birčák.

HN tiež zaujímalo, prečo pre zlý systém KONS rezort neodložil projekt UNITAS, ktorým sa od januára zlúčili daňové a colné úrady. „Jednak pre rozsah rozbehnutých prác a preto, že harmonogram UNITAS-u vyplýva aj z existujúcej legislatívy a vládnych uznesení,“ vysvetľoval Jaroš.

Dnes by sa malo rozhodnúť, či vo funkcii šéfa Kompetenčného centra zostane Miroslav Mikulčík. Mikloš totiž povedal, že nová riaditeľka Finančného riaditeľstva Mária Machová má v pláne ho odvolať. Tá včera svoje ďalšie rozhodnutia nespresnila. „Zajtra budú oznámené všetky personálne zmeny,“ povedala pre HN Machová.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:16