StoryEditor

Holjenčík pre HN: Elektrárne si stratu vymysleli

25.08.2013, 19:00
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík v rozhovore pre HN:

V týchto dňoch ste mali predložiť analýzu, podľa ktorej ceny pre naše firmy nie sú v porovnaní s Európu až také vysoké, ako to ukazuje európsky štatistický úrad. Čo z nej vyplýva?
V analýze sme porovnali ceny v okolitých štátoch, teda v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku a Nemecku. Podľa tohto materiálu nie sú naše ceny pre firmy najvyššie. Ale ani najnižšie, pretože sme dlho nemali nástroje na to, aby sme mohli znížiť niektoré sieťové poplatky. To nám umožnila až nová legislatíva a vo faktúrach sa to prejaví na budúci rok.

Vydali ste preto aj nové vyhlášky. O koľko klesne výška sieťových poplatkov?
Distribučné spoločnosti ešte nepredložili cenové návrhy, takže presne sa to povedať nedá. Majú na to čas do konca septembra. Máme nejaké odhady, ale pokiaľ neskončí cenové konanie, nebudem tieto konkrétne čísla prezrádzať. Predpokladáme však výrazné zníženie ceny. V priemere by mohlo byť percentuálne zlacnenie pre firmy blízko dvojcifernému číslu. Mierne zníženie ceny pocítia aj domácnosti. A to aj v dôsledku lacnejšej silovej elektriny na trhu. Tá medziročne zlacnela približne o osem percent.
 

Zlacnenie elektriny však so sebou nesie aj väčšiu záťaž pre výrobcov elektriny, ktorí budú musieť platiť takzvanú G-tarifu. Na jeho nastavenie sa pýtal aj Brusel.
Ide o absolútne štandardný poplatok v rámci Európskej únie. Využili sme možnosť, ktorú nám dáva európska legislatíva. Všetko sme robili transparente a diskutovali sme aj s odbornou verejnosťou. V tomto zmysle sme odpovedali aj na list z Bruselu.

Neobávate sa žaloby zo strany Slovenských elektrární, ktoré tvrdia, že nový poplatok poškodí ich spoločnosť?
Neobávame sa. Rozumiem, že výrobcom mierne klesnú zisky, ale nebude to dramatický pokles. Strata 70 miliónov eur, ktorú medializovali Slovenské elektrárne, je úplným nezmyslom. Bude to omnoho menej.

 

Rozhovor týždňa

Viac informácií o tejto téme
nájdete v utorkových Hospodárskych novinách.
 
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:59